Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Manje poznata Italija: Skrivena destinacija sa bogatom istorijom i autentičnom kulturom

Podeli

Brizigela je srednjovekovni grad smešten južno od Bolonje.

Neverovatno je lep i šarmantan, ali je ipak nekako uspeo da ostane ispod turističkog radara. Verovatno niste čuli za njega, što je velika nepravda, jer on zaslužuje da se nađe na listi najbolje skrivenih dragulja Evrope.

Brizigela (Brisighella) je ostala nekako skrivena i diskretna destinacija sa bogatom istorijom i autentičnom kulturom. Ušuškana je između tri veličanstvena brežuljka na kojima se nalaze dvorac La Roka, toranj sa satom La Tore i crkva Il Montičino. Ove građevine datiraju iz 14. i 16. odnosno 18. veka, i čine najpoznatije atrakcije u gradu.

Grad je smešten u regiji Emilija-Romanja u severnoj Italiji. Nalazi se u blizini grada Ravene i oko 50 kilometara severoistočno od grada Firence, na polovini puta do Bolonje. Sam položej ga čini idealnom destinacijom za jednodnevni izlet, bilo odakle da krenete.

Grad je dekorisan starom arhitekturom, pa je preporuka da krenete uskim uličicama u istraživanje. Najpoznatija ulica je Vija deli Asini, odnosno Ulica magaraca. Ovom jedinstvenom ulicom su nekada prolazili trgovci sa magarcima, koje su koristili za prevoz robe i namirnica. Kada se umorite, tu su lokalni restorani sa domaćom testeninom, sirevima, mesom i naravno vinom.

Pored grada, turistima se preporučuje da obiđu i okolinu, jer je Brizigela poznata po prirodi i sadržajima koje ona nudi. Tu su brojni termalni izvori koji su čuveni po svojim lekovitim svojstvima, pa ljubitelji velnesa i opuštanja mogu uživati u termalnim kupkama.

Takođe, planinarenje je ovde izuzetno popularna aktivnost, posebno tokom letnjih meseci. Možete pešečiti po okolnim brdima, uživati u aktivnom odmoru, gde ćete biti nagrađeni divnim pogledom na selo i krajolik ispod.

Brizigela je zaista mesto gde možete besciljno lutati a da se ne umorite od njegovih neobičnih i autentičnih sadržaja. Ukoliko se nađete u blizini, obavezno ga posetite. Grad se nalazi na samo sat vožnje vozom ili automobilom od Bolonje, nešto više od dva sata od Venecije, i oko 1 sat i 20 minuta udaljenosti od Firence.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu