Foto: frank_peters/Shutterstock
Foto: frank_peters/Shutterstock

Dozvola za povećanje broja letova izazvala negodovanja

Podeli

Odluka odlazeće holandske vlade da dodeli dozvolu najvećem aerodromu u zemlji Shipholu koja bi mu omogućila da servisira najmanje 440.000 letova godišnje, izazvala je u utorak negodovanje među klimatskim grupama, predstavnicima poljoprivrednika i zakonodavcima.

Dozvolu amsterdamskom aerodromu dala je odlazeća holandska ministarka za emisiju azota Kristijan van der Val u trenutku kada Holandija nastavlja da traga za načinima da se do 2030. godine smanji emisija ovog gasa do 50 odsto, prenosi portal Euraktiv.

"Ovo je važan trenutak jer smo dobijanjem dozvole još jednom u skladu sa važećim zakonima i propisima", navodi se u saopštenju aerodroma kome je ovom odlukom vlade omogućeno da servisira između 440.000 i 500.000 letova godišnje.

Uprkos tome što Shiphol nije ispunio vladina pravila o emisiji azota, aerodrom je profitirao od politike tolerancije koja je davala određenu količinu prostora za unapređenje aerodromskog poslovanja jer se ova vazdušna luka smatra vitalnom za ekonomiju zemlje i efikasnost transportne mreže.

"Neverovatno je da se odlazeći kabinet odlučuje da donese ovakvu meru. Pet stotina hiljada letova je protiv svega onoga za šta se borimo, protiv rešavanja krize sa emisijom azota, protiv rešavanja stambene krize, ograničavanja zagađenja bukom, obnavljanje prirode", požalio se na Tviteru poslanik Laburističke partije (PvdA/S&D) Habtamu de Hup.

Predstavnici holandskih poljoprivrednika, sektora koji će morati da podnese najveći teret ove mere, podržali su gnev poslanika izazvan odlukom odlazeće vlade.

"Ovo izaziva bes, zar ne? Ako poljoprivrednici moraju da smanje emisiju azota, onda to važi i za saobraćaj i industriju. Šta priroda ima od ovoga?" tvitovala je grupa za zastupanje organske poljoprivrede Caring Farmers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu