Foto: Shutterstock/basiczto
Foto: Shutterstock/basiczto

Još jedna država uvodi turistički porez

Podeli

Na ovaj način će se boriti sa naglim skokom turističkih poseta

Tokom protekle decenije, jedna od najlepših zemalja sveta doživela je nagli porast broja turista. Naime, broj posetilaca na Islandu porastao je za više od 400 odsto između 2010. i 2018. godine, dostigavši 2,3 miliona.

Ovi brojevi su se brzo oporavili nakon pandemije i čak 1,7 miliona ljudi posetilo je ovu čarobnu nordijsku zemlju 2022. godine. Sve ovo je imalo uticaja na životnu sredinu, što je rezultiralo time da je održivi turizam postao glavna tema u islandskim medijima poslednjih meseci. U nedavnom intervjuu novinskoj agenciji Blumberg, islandska premijerka Katrin Jakobsdotir rekla je da vlada razmatra mogućnost uvođenja turističke takse i poreza na turizam, kako bi se smanjio uticaj koji posetioci imaju na klimu i životnu sredinu u zemlji.

KOLIKO ĆE BITI TURISTIČKA TAKSA NA ISLANDU?

"Većina naših gostiju koji nas posećuju istražuju netaknutu prirodu, što očigledno stvara veliki pritisak“, rekla je Jakobsdotir za svetske medije. Iako nije precizirala tačan iznos turističke takse, ona je u intervjuu za Blumberg istakla da taj iznos "neće biti previsok u početku”.

Foto: Shutterstock/Boyloso
Foto: Shutterstock/Boyloso

Pored toga, ona je naglasila da će boravišna taksa biti uvedena kao gradska taksa za posetioce koji odluče da ostanu na Islandu. Takođe je istakla da kompanije u turističkom sektoru zemlje preduzimaju mere za poboljšanje održivosti, na primer primenom principa cirkularne ekonomije i prelaskom na električna vozila.

Turisti opterećuju infrastrukturu, javne usluge i objekte u destinacijama koje posećuju. Turistička taksa može biti koristan alat za ova mesta da se izbore sa povećanim brojem posetilaca i podstakne iskustvo održivog turizma. Osim toga, može poslužiti kao sredstvo za finansiranje razvoja infrastrukture javnog prevoza, ublažavanje štete koja može nastati usled prenaseljenosti i podsticanje inicijativa za očuvanje životne sredine i održivosti destinacije.

Foto: Shutterstock/Jay Yuan
Foto: Shutterstock/Jay Yuan

MNOGI GRADOVI ŠIROM EVROPE UVODE TURISTIČKU TAKSU

Ovakvi programi su već postali uobičajena praksa širom Evrope, gde se uvode porezi ili naknade za posetioce kako bi se upravljalo povećanim pritiskom turizma. Na primer, gradovi poput Pariza, Berlina, Amsterdama i Rima već su uveli takve namete. Takođe, britanski grad Mančester najavio je početak uvođenja takse za posetioce ranije ove godine, dok je španski grad Santjago de Kompostela izrazio nameru da uvede regionalnu taksu kako bi se izborio sa letnjom prenaseljenošću.

Venecija, koja se dugi niz godina suočava sa izazovima uzrokovanim prenatrpanošću turista, nedavno je najavila plan za uvođenje taksi za posetioce. Prema ovom planu, očekuje se da će takve naknade postati obavezne za turiste, a njihova primena bi trebalo da počne tokom leta 2024. godine. Ova mera ima za cilj ne samo da reguliše broj posetilaca, već i da obezbedi finansijska sredstva za očuvanje i održivost grada, koji je često pod pritiskom masovnog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu