Foto: Shutterstock/Sergii Figurnyi
Foto: Shutterstock/Sergii Figurnyi

Istraživanje pokazalo koje su najskuplje i najjeftinije evropske destinacije: Gde je tu Srbija?

Podeli

Čini se da su ljudi širom sveta jedva dočekali 2023. godinu da putuju po svetu nakon godina prepunih ograničenja koja su za nama, a evo koje su zemlje najskuplje, ali i najjeftinije, za putovanje u ovoj godini.

Potražnja za putovanjima porasla je za 19 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali samim tim dogodila su se i poskupljenja.

Iako su neželjeni efekti možda u porastu, nemojte još odustati od svojih evropskih putnih snova. Još uvek postoji mnogo jeftinijih destinacija i nekoliko jednostavnih načina za kupovinu po povoljnijim cenama. Za one koji žele da posete Evropu, ali imaju budžet na umu, evo uvida u prosečne cene noćenja širom Evrope, plus neke ideje o tome gde biste mogli da idete (i kada da posetite) da biste dobili najbolju uslugu za vaš novac.

Najskuplja zemlja - Monako

Ubedljivo najskuplja zemlja za kratke posete tokom prethodnih 12 meseci bila je Monako.

Iako je možda druga najmanja zemlja na svetu, Monako ostaje veoma popularna destinacija za putovanja bogatih i slavnih, zahvaljujući svojim brojnim vrhunskim tržnim centrima, svetski poznatim restoranima, luksuznim plažama i, naravno, Monte Karlu.

Ali njegova svetska slava ima cenu. Prosečna cena prenoćišta za prošlu godinu bila je 338 evra po večeri. To je čak 46,34 posto više u odnosu na cenu u državi koja drži drugo mesto, Islandu.

Foto: Shutterstock/tichr
Foto: Shutterstock/tichr

Najjeftinija: Moldavija

Ako tražite jeftin beg, razmislite o Moldaviji. U ovoj zemlji u proseku noćenje iznosi oko 47 evra, ali ukoliko bolje pretražite sajtove za smeštaje, prenoćište se može naći i za 20 evra.

Pored toga što je izuzetno jeftino, mogla bi vas iznenaditi prekrasna priroda ove zemlje, bogata istorijskom baština i fantastična vina kojima se ponose.

Foto: Shutterstock/DaLiu
Foto: Shutterstock/DaLiu

Srbija jedna od povoljnijih zemalja

Srbija spada među zemlje u kojima je smeštaj jedan od jeftinijih. Naime, ukoliko želite da odsednete u jednom od gradova naše lepe zemlje, smeštaj će vas u proseku ispasti 62 evra po večeri. Ipak, u regionu nismo najjeftiniji, ali ukoliko duže pretražujete sajtove za smeštaj, ta cifra može da bude i jeftinija.

Iza naše zemlje po cenama smeštaja sledi Severna Makedonija, sa prosečnom cenom noćenja od 48 evra

Sajtovi za smeštaj uzimaju prosečnu cenu za celu godinu, pa u slučaju destinacija sa izrazito sezonalnim turizmom može biti većih odstupanja od proseka u letnim mesecima, dok su zimi cene znatno niže od proseka.

Najjeftiniji i najskuplji termin: Putovanjem van sezone uštedite novac

Najskuplja sedmica za putovanja prethodne godine je bila druga nedelja avgusta. Putnici su u tom periodu plaćali smeštaj 36 odsto skuplje od onih koji su putovali u najjeftinijem terminu, prvoj nedelji februara.

Zemlje koje najviše podležu sezonalnosti su Albanija, Andora i Monako. U Albaniji su putnici u letnjim mesecima plaćali u proseku 81 odsto više nego u zimskim mesecima, a tokom skijaške sezone u Andori zakup apartmana je bio isto toliko skuplji nego u letnjim mesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu