Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka pogranična policija vraća ljude sa granice: U ovim slučajevima nema presedana

Podeli

Nemačka pogranična policija učestalo na samoj granici vraća ljude koji nemaju dozvolu da uđu na njenu teritoriju, posebno iz Austrije i Švajcarske, saopštila je vlada na upit u Bundestagu.

U prvom kvartalu, nemačke vlasti su registrovale 3.063 neovlašćenih ulazaka iz Švajcarske, a u tri četvrtine slučajeva ljude je odmah vratila nazad. Istovremeno, navela je vlada u odgovru partiji Levica, policija je vratila oko 62 odsto od 3.674 osobe koje pokušale neovlašćen ulazak iz Austrije.

Međutim, sa granice sa Poljskom, gde je bilo najviše ilegalnih ulazaka, Nemačka je u istom periodu vratila samo tri osobe. Policija ima pravo da ljude pri pokušaju nedozvoljenog ulaska vrati sa same granice, kopnene, morske ili na aerodromu. Isto tako ljude može odmah da deportuje.

Prošle godine nemačke vlasti su okrenule 25.538 ljudi, znatno više nego ranijih godina. Na granici sa Austrijom broj odbijenih je znatno porastao od prošlog leta, a sa Švajcarskom od oktobra. U prvom kvartalu ove godine sa granice je vraćeno ukupno 4.681 ljudi. Istovremeno, vlasti su registrovale oko 16.000 ilegalnih ulazaka, znatno manje od tridesetak hiljada iz poslednja tri meseca 2022.

To se pripisuje oštrijoj kontroli Poljske na njenoj granici sa Belorusijom i bližoj saradnji policije u Nemačkoj i Švajcarskoj, koja je uvela oštriju kontrolu posebno u vozovima. Nemačka, pritom, privremenu stacionarnu kontrolu graničnih prelaza drži samo prema Austriji, od mighrantskog talasa 2015. Policija ljude sa granice najčešće vraća jer nemaju važeća dokumenta i zbog ranije izrečene zabrane ulaska.

Predstavnice opozicione partije Levica za izbeglička pitanja Klara Binger je izrazila zabrinutost da Nemačka ulaz možda uskraćuje i legitimnim izbeglicama u potrazi za sigurnim utočištem.

"Ima jasnih indicija da policija protivpravno vraća ljude koji traže zaštitu, naročito na granici sa Austrijom," rekla je Bingerova, zahtevajući istragu ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu