Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Hrvatska skuplja od Španije i Grčke: Cene rastu svakog dana

Podeli

"Skuplji smo za oko 25 odsto od konkurenata, ali ne samo što se tiče smeštaja, nego i izvanpansionske ponude. U restoranu u Grčkoj najskuplju bocu vina u sezoni platićete 25 eura, a u Splitu 50 evra", kaže predsednica hrvatskog udruženja porodičnog smeštaja Barbara Marković.

Cene smeštaja na moru za dve godine su porasle za oko 30 odsto. Na primer, apartman koji je pre dva leta koštao 80 evra, ove godine je na oko sto evra. S obzirom na to, za sedam dana u tom apartmanu trebalo bi izdvojiti oko 700 evra. Uprkos visokim cenama, Barbara Marković ističe kako buking špice sezone zasad ide dobro.

"Cene su u odnosu na prošlu godinu 15 odsto više, a lani su u odnosu na godinu pre nje već bile podignute za 15 odsto. Dakle, oko 30 odsto sve skupa. Cene su išle gore zbog struje, različitih faktora, ali i ekonomskog održavanja apartmana. U Dalmaciji je nemoguće naći čistačicu za ispod 20 evra po satu", kazala je ona te je istakla kako je Hrvatska skuplja destinacija od Španije i Grčke.

"Skuplji smo za oko 25 odsto od konkurenata, ali ne samo što se tiče smeštaja, nego i izvanpansionske ponude. U restoranu u Grčkoj najskuplju bocu vina u sezoni platićete 25 evra, a u Splitu 50 evra. Ne bih imala problem s time kada bi se Hrvatska profilirala kao boutique, a ne kao destinacija masovnog turizma. Ono na čemu moramo svi da poradimo prvenstveno je sadržaj", istakla je.

Špica sezone, kako navodi, dobro se popunjava, ali ne i predsezona u Dalmaciji.

"Dubrovnik je odavno brendiran kao luksuzna destinacija u koju gosti dolaze avionom, Istra se dobro puni zbog blizine svojih emitivnih tržišta, a Dalmaciji generalno nedostaje sadržaja i to je razlog zbog kojeg predsezona slabije ide", pojašnjava.

Marković kaže kako apeluju da se domaćim gostima daju popusti. Gostima se ipak preporučuje da izbegavaju platforme te da direktno s iznajmljivačima dogovore smeštaj. Tako bi trebako da imaju oko 20 odsto nižu cenu. Takođe, kaže kako bi bilo dobro da smeštaj rezervišu u predsezoni i postsezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4615 idi na stranu