Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Srpska turistkinja se žalila – agencija poslala odgovor, i to kakav...

Podeli

Pre nekoliko dana odjeknula je vest da je jedna putnica obavestila udruženje "Efektiva" kakve su je nevolje snašle na putovanju i zatražila savet i pravnu pomoć. Ova organizacija odlučila je da ne otkrije ime agencije i ostale detalje dok se ne oglasi i sam organizator puta, a to se upravo desilo.

Ona je isprva preko agencije uplatila petodnevno putovanje sa smeštajem i dva noćenja pod nazivom „Rimini (Padova, Ferara, Modenea) San Marino“ Italija u periodu od 9. do 13. marta 2023. O detaljima putovanja obavestila je udruženje "Efektiva" i zatražila savet i pravnu pomoć.

"Efektiva" je odmah uspostavila kontakt sa agencijom kako bi i druga strana bila u mogućnosti da iznese svoju stranu priče.

"Agencija je odgovorila, pa je fer da objavimo i mišljenje druge strane. Odgovor jeste nešto duži, ali je poučan, čisto da vidite koliko su pismeni po turističkim agencijama", istakla je Efektiva.

Odgovor agencije prenosimo u celosti:

"Na samom progrmu putovanja stoji jasno napisano da prevoz može biti od 16 do 90 sedišta, te u skladu sa tim autobus od 30 sedišta nije minibus. Prema zvaničnoj klasifikaciji autobusa prevozno sredstvo od 16 sediša je registrovano kao autobus. Autobus ie posedovao sve što jedan turistički autobus treba da ima. Vi možete sa sumljate u šta gos želite, to je vaše apsolutno pravo. Prevoznik ima obaveze tehničkog pregleda, pored toga, stalno je angažovan i poseduje licenu za međunarodi prevoz izdatu od resornog ministarstva. Po poslednjem zakonu o registraciji vozila, svako vozilo se snima na tehničkom pregled te ne postoji nikakva mogućnost da se izda tehnički ukoliko nije ispravan.

Vi i ne treba da imate potvrdu o teničkoj ispravnosti. Prevoznike je imao. Sms da ide mini bus niste dobili jer je to autobus od 30 sedišta i već u programu stoji kod dela aranžman obuhvata. S obzirom da sada ima samo granica između Srbije i Hrvatske, teško je proceniti vreme dolaska, jer se ne zna vreme dolaska, jer se ne zna koliko će se čekati ili neće čekati na granici, te iz pomenutog razloga je i okvirno vreme pauza a tokom puta vodič sa vozačem procenjuju dužinu pauze. Fakultativni izleti nisu sastavni deo programa. Nisu obavezujući te na iste možete da idete ili ne. Za fakultativne izlete se ne izdaju račune, kad bude uvedena zakonska obaveza, tada ćemo i mi izdavati račune za fakultativne izlete.

Povratak je iz Riminija a ne Sanmarina sem u slučaju da kada se prijave svi za izlet. Niti nam je ovo prvi a ni poslednji izlet odnosno putovanje koje organizujemo, te dobro znamo odakle se kreće. Da je i jedan putnik ostao ostao u Riminiju, povratak bi bio iz Riminija te vaša tvrdnja da je dva puta naplaćeno nije istinita. Broj prijavljenih putnika dobijamo odmah od vodiča, te vaša tvrdnja pola od putnika nije tačna", istakli su u obrazloženju iz turističke agencije.

Takođe, agencija ističe i da vreme povratka nije naglašeno u programu, te vodič na osnovu instrukcija koje dobije određuje vreme povratka. Takođe, tvrde da tržni centar nije bio u ponudi, ali je to dodatno ubačeno bez bilo kakve doplate.

"Nekada je bio u programu, ali zbog vremenskih satnica i realizacije ne može da se obiđe te da ne bismo dolazili u situaciju da se ne ispoštuje progam, ne stoji u programu ali ukoliko većina izrazi želju, obilzi se tržni centar. Neko kupuje, neko šeta, neko se slika, neko ruča, neko ide u toalet... Dogovoreno vreme je bilo u 18.30h. To što je vama bilo mnogo vremenapa ste ranije došli, to je nešto sasvim drugo. U Zakazano vreme je krenuto za Srbiju. Ako je vozač pogrešio put, dešava se. Ne znam da li ste vozač, ja lično jesam te me i navigacija po Srbiji odvede pogrešno. S obzirom da mi plaćamo prevoz, po pređenoj kilometeži, samo smo mi na šteti. Da je prijatno kad se pogreši nije. Možda vam je oduzeto malo vašeg slobodnog vrmena no mogao je biti zastoj, udes, i slično... što zaista nema veze na rad agencije."

Agencija tvrdi da sigurno postoji razlog zašto se vozač oglušio o molbe putnice da stane i poštuje pauzu na toalet, jer je kako ističu sigurno postojao razlog zašto su to uradili.

"Stali su na pumpu gde mogu bezbedno da stanu i da se napravi pauza. S obzirom da sam žensko, ne mogu se složiti da niste mogli predvideti. Možda nije bio termin ali svakako pre polaska iz tržnog centa ako ste otišli u toalet, morali ste primetiti. Slanje fotografije sa flekavim pantalonama je malo degutantno da komentarišem.

Ali pošto vama već nije glupo da šaljete takvu sliku onda da vam kratko odgovorim:
Sve i da je slika autentična i da Vam je procurelo dok ste se vozili do pre pauze, mogli ste i trebali da se presvučete na pauzi te vaš zahtev da ste hteli da izađete kod Zmaja da se sredite to pre nema veze sa životom. Kod Zmaja nije moguće da se stane i putnike po pravilu i zakonu ostavliamo na mesto odakle se krenulo. Nemamo praksu i ne ostavljamo putnike usput, gde bi najviše kome odgovaralo. Zaboravili ste da napomenete da se vaš suprug ili saputnik, ne znam u kom ste odnosu i nije ni važno veomo bahato, drčno ponašao i tražio da se zove gazda da se proveri da li može tu da se stane.

Za vas i sve ostale putnike i vozači i vodiči su službena lica i nemate pravo da se raspravljate, niti vičete, niti zahtevate bilo šta. Može da Vam se dopadne ili ne dopadne. Da tražite vaše pravo ali da se ponašate kao da ste na pijaci nije dozvoljeno. Te u skladu sa vašim ponašanjem verovatno ste i dobilo odgovor od vodiča. S obzirom da ste poslali mejl i tražili ulje koje ste navodno zaboravili u autobusu, dobili ste odgovor da nam vodič nije doneo ništa. Jer kad neko zaboravi nešto, vodiči donesu ili prevoznici. Vaša je obaveza da vodite računa o Vašim stvarima. Zaista vodiču ne treba flaša ulja i jako je ružno i nekulturno da bilo koga optužujete. Jer nikome od nas ne treba ništa što nije loše."

"S obzirom da ste nam posalali sliku gde piše broj telefona prevoznika, odgovorili smo Vam da proverite sa njim direktno jer je to najbrži način. Mi možemo da proverimo, tako što obavestimo našeg zvaničnog prevoznika, a onda on obaveštava prevoznika koji je vozio, on vozače i slično... S obzirom da nismo u obavezi da jurimo stvari po autobusu, najbrži način je da dobijete informaciju kad ste već slikali broj da sami proverite. Te ne vidim u čemu je problem što ste sami kontaktirali niti kakve veze ima naš rad sa vašom neogovornošću ukoliko je ulje tu i ostalo. Možda je uzeo neko drugi od putnika a možda ga niste ni imali.

Kako sada mi da znamo. I opet ću se pozvati na sajt. Lepo piše za stvari u autobsuu, hotelu odgovaraju isključivo putnici i da mi kao agencija, niti prevoznik ne snosimo odgovornost. Da li je Vam vodič slao poruke i zašto ili ste i Vi njemu pre toga, zaista nije moje da uvrđujem. Ukoliko vas uznemirava, prijavite ga mobilnoj kompaniji, ili policiji... I opet to nema veze sa radom agencije. Možda nismo dovoljno pametni da razumemo kakve to veze ima sa nama, kao ni zašto ste nam posali vašu sliku? Nama obično putnici šalju slike sa putovanja da okačimo na društvene mreže. Lep je tržni centar iza ako smo to trebali da vidimo. Da rezimiramo - agencija je organizovala putovanje u skladu sa zakonom i ispoštovala program u celini. Nema osnova za vaš prigovor na naš rad. U prilogu je obaveštenje o reklamaciji, gde Vi imate pravo da se obratite nadležnim. Da li se Vama dopao vodič ili Vam je bio iritantan, ja ne mogu da utvrđujem, nema efekta.

Putovanje je jako lepo, lepo je i organizovano, sa čime se slažu ostali putnici. Žao nam je ako Vama putovanje nije bilo lepo i ako će vas vezivati loše uspmene. Verujem da ste videli toliko lepih gradova, mesta, znamenitosti i da Vam jedan odnos sa vodičem neće upropastiti lepe utiske. Na fotografiji vidim da ste veoma srećni. Voleli bi naravno da i dalje putujete sa nama no na Vama je da odlučite. Svaku primedba, kritika je uvek dobrodošla, sviđalo se to nama ili ne, no ne možemo se saglasiti ovog puta sa vama da naš rad nije kako treba. Možda ga možemo popraviti, uvek može bolje. Sve najbolje vam želimo."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu