Foto: Shutterstock/Michaela Komi
Foto: Shutterstock/Michaela Komi

Vjosa, "divlja reka" u Albaniji postala nacionalni park VIDEO

Podeli

Vlada Albanije proglasila je reku Vjosu u južnom delu zemlje za nacionalni park, čime je zvanično proglašena pobeda ekologa koji se godinama bore protiv planova za izgradnju hidroelektrana duž plovnog puta.

Ekolozi i naučnici su Vjosu nazvali poslednjom divljom rekom u Evropi, jer teče neprekidno u celoj dužini od 270 kilometara od Grčke preko južne Albanije do Jadranskog mora, bez ikakvih brana ili elektrana, preneo je Rojters.

Navodi se da je reka dom za oko 1.000 vrsta, uključujući i one kritično ugrožene, kao što su evropska jegulja i neke endemske biljne vrste. Proglašavanje Vjose i njenih pritoka nacionalnim parkom sprečiće gradnju, a albanski premijer Edi Rama rekao je da će početni budžet od 80 miliona dolara biti za izgradnju novih fabrika, kako bi se sprečilo da otpadne vode dospeju u reku.

"Danas zauvek štitimo poslednju divlju reku Evrope", rekao je Rama tokom ceremonije potpisivanja odluke u južnom gradu Tepelena, oko 215 kilometara od glavnog grada Tirane.

Ističe se da će to biti džinovski park, jer će imati 12.700 hektara zemlje i da se proteže kroz celu zemlju.

Albanija proizvodi gotovo svu svoju električnu energiju iz hidroenergije i planirala je da izgradi 30 hidroelektrana duž reke kako bi zadovoljila sve veću tražnju za električnom energijom.

"Ovo je istorijski trenutak za Vjosu, koja će konačno zauvek teći slobodno", saopštila je Eko Albanija, vodeća nevladina organizacija nakon ishoda desetogodišnje borbe za spas reke na svojoj stranici na Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu