Foto: WitR/Shutterstock
Foto: WitR/Shutterstock

Hrvati kreću sa kažnjavanjem turista: Pravila je dosta, a cene za prekršaje i do 300 evra

Podeli

S prvim danom ove godine u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu u kojoj su za prekršitelje propisane veće kazne pa se može očekivati da ovoga leta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih ulovi komunalni redar, sledi kazna od 150 evra.

Osim za šetnju ulicama u kupaćim kostimima, kazna od 150 evra propisana je za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna za šetanje psa bez povodca u skladu je s odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i iznosi 66,36 evra za fizičko lice.

Grad Dubrovnik od avgusta 2020. ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle su godine komunalnim redarima platili kazne od hiljadu kuna.

Splićane i njihove goste na ulicama će nadzirati 21 komunalni redar, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još 12 njih. Nova splitska odluka o komunalnom redu donesena je na poslednjoj sednici Gradskog veća 2022., a stupila je na snagu s novom godinom.

Od bitnih izmena za turiste uvedena je i zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata u zoni A, što znači da se na tim mestima ne mogu koristiti zvučnici i pojačala. Kako stoji u odluci, dopušteno je izvođenje muzike uživo bez elektroakustičkih uređaja.

Ko se ne bude pridržavao tog pravila, biće kažnjen sa 1320 evra, odgovorna osoba s 300 evra, a fizičko lice s 260. Za fizička lica najviše je kazni u iznosu od 150 evra, a za one teže prekršaje propisane su kazne od 300 evra.

Suncobrani i tende bež boje i bez reklama

Precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata koja može da se postavi, pa tako više neće moći da bude ljuljaški, kauča i stolica koje nisu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju da budu neutralne bež boje i bez reklama.

Novost je i da na javnoj površini oni koji nude fast food ne mogu da imaju stolove i stolce, a u centru grada turistima je zabranjeno nuditi razne usluge kao što je bio slučaj prošlih sezona, kada su restorani nudili jelovnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu