Foto: Shutterstock/Robert Petrovic
Foto: Shutterstock/Robert Petrovic

Cene letovanja iznenađuju? "Sve je poskupelo, a najviše avio-aranžmani"

Podeli

Letnji aranžmani ove godine mogli bi da budu skuplji i za 40 odsto u odnosu na lane. Najveća razlika primećuje se kod putovanja avionom i boravka u hotelima. Ipak, u turističkim agencijama kažu da se građani već raspituju za odmore, a neki od njih i uplaćuju aranžmane. Naročito one koji su u predsezoni.

"Sve je poskupelo, a najviše avio-aranžmani, jer su cene ovog prevoza značajno veće", kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

"Skuplji su i hoteli. Sve zavisi od destinacije i termina. Hoteli su otišli za oko 20, a privatni smeštaj od pet do 10 odsto. Ove cene su očekivane, ako se uzme u obzir inflacija i da je sve ostalo poskupelo. Čak i kada se situacija bude stabilizovala, ne znači da će cene da se vrate na staro".

Kako objašnjava Seničić, ima interesovanja kao i uplata. Uglavnom za predsezonu i postsezonu. I to je prodato u najvećem broju. Egipat i Turska podigle su cene od 10 do 20 odsto, u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

"Nisu, međutim, dogovoreni uslovi i cene za čarter prevoze, ali do predstojećeg sajma turizma u februaru, to će biti završeno" smatra Seničić. "Kako i svake godine Grčka je najtraženija. Dosta su dobre ponude za Crnu Goru, Grčku, Tursku, Bugarsku i Egipat. Agencije nude velike popuste za rane uplate i to u celosti. Pa ko tačno zna kada će da ide i gde može da dobije jeftiniji aranžman i za 45 odsto. Ipak, kada se tako rano rezerviše put, trebalo bi uplatiti i osiguranje od otkazivanja, kako bi bili sigurni da mogu da povrate novac".

Odmor u Grčkoj, na Krfu, polovinom juna, avio-prevoz, 10 noći i apartmanskim smeštajem, košta oko 330 evra, po osobi. Skijatos i Kefalonija, u tom periodu, isti aranžman, nešto je skuplji, od 370 do 450 evra, po osobi. Aranžmani za Tursku, sedam noći, avio-prevoz i smeštaj idu od 520 evra pa naviše. To su cene za početak sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5332 idi na stranu