Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Hrvatska spremna za Šengen zonu: Šta se sve menja

Podeli

Hrvatska će od 1. januara naredne godine preuzeti kontrolu šengenske granice i biće ukinuta 73 granična prelaza, izjavio je glavni direktor policije Nikola Milina i pojasnio šta će to praktično značiti za granicu EU sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

"Gde ima većih infrastrukturnih uslova biće bolji protok i neće biti strožih kontrola", kazao je Milina i podsetio da Hrvatska od ulaska u EU primenjuje stroga pravila i da je do sada čuvala spoljnu granicu EU, a sada će čuvati spoljne granice Šengena.
Oni koji od 1. januara, kaže, budu išli na skijanje u BiH, granicu će prelaziti kao i do sada, kako državljani EU tako i trećih zemalja.
Primena šengenskih pravila za sve vrste saobraćaja počinje 1. januara, a 26. marta i u vazdušnim lukama. To, kaže Milina, znači da će se unutar šengenske zone putovati, kao što se sada putuje iz Zagreba do Splita ili Dubrovnika.

"Nema graničnih kontrola, ali ima sigurnosnih pregleda", dodao je.

Govoreći za hrvatski RTL o promenama koje donosi članstvo Hrvatske u Šengenu, Milina kaže da će to značiti ukidanje 73 granična prelaza, a prema Sloveniji i Mađarskoj kontrole neće biti.

Postojaće, dodao je, mogućnost unutrašnjih kontrola, ali samo u slučajevima posebnih razloga i ugrožene bezbednosti.
Povremene kontrole su kompenzacijske mere koje ćemo i mi raditi u unutrašnjosti teritorija, to ne znači da niko nikoga neće kontrolisati, ali se to neće raditi kao sada, neće biti kontrole na graničnim prelazima, pojašnjava Milina.

Istakao je da se Hrvatska već dugo pripremala za ovakvu odluku i potpunu primenu Šengena.
"Već su određeni zakoni i uredbe u pripremi i pripremili smo tačno za svakog policajca individualno. Neki će se vratiti na spoljnu granicu, odakle gravitiraju, a neki će raditi na tzv. kompenzacijskim merama. Što se tiče kućica, rampe neće biti, a uspostaviće se slobodan koridor za nesmetano kretanje", kaže Milina.
Dodao je da hrvatska granična policija već koristi najmoderniju opremu pa 1. januara neće stići nikakva na spoljnim granicama. Nova oprema, kaže, za sve države članice Šengena iz EU i novi informacioni sistem stiže periodično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu