Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock
Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock

Forbs izabrao pet najpotcenjenijih gradova Balkana, na listi i jedan srpski VIDEO

Podeli

Renomirani časopis Forbs objavio je listu "najpotcenjenijih" balkanskih gradova, a na spisku se našao jedan srpski grad.

Niš

"Smešten u južnim krajevima Srbije, grad Niš je dao veliki broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki bio je jedan od mnogih vladara koji potiču iz tog grada", piše Forbs.

"Sadrži bogatu lepezu istorijskih građevina i znamenitosti za otkrivanje, od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. veka do Ćele-kule, jezivog zdanja ukrašenog lobanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspelom ustanku protiv Otomanskog carstva."

Pored bogatstva istorijskih atrakcija, Niš je dom i rastuće gastronomske scene, sa mnogo odličnih restorana smeštenih u centru grada", zaključuje Forbs.

Ohrid

Ako razmišljate o tome da posetite Severnu Makedoniju, Ohrid je nezaobilazna i prema Forbsu još jedna podcenjena destinacija.

"Smešten u jugozapadnom delu Severne Makedonije, Ohrid je jedno od retkih odredišta na svetu koje služi i kao kulturna i prirodna Unescova baština, zahvaljujući veoma starim crkvama u vizantiskom stilu i prostranom Ohridskom jezeru s raznolikim nizom autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u vodama ovog jezera.

Dok je kulturna baština Ohrida svakako fascinantna, oni koji traže miran beg u prirodi mogu da provedu vreme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prekrasan rezervat koji je prepun autohtonih balkanskih ptica", poručili su iz časopisa.

Doboj

"Istorijski grad Doboj je dom jedne posebno fascinantne viševekovne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina prvi put je izgrađena u 13. veku, za vreme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tokom godina doveli do njegovog uništavanja i brojnih rekonstrukcija kojih je bilo blizu dvadeset", navodi se u tekstu.

"Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i degustaciji bosanske kuhinje u Starom gradu, obližnje jezero Goran je posebno šarmantna destinacija na otvorenom, koja posetiocima nudi priliku da plivaju i traže autohtone balkanske životinjske vrste."

Varna

Na listi se našao i bugarski grad Varna.

"Smešten na zapadnoj ivici Crnog mora, ovaj istorijski grad trenutno služi kao jedno od vodećih bugarskih primorskih letovališta, nudeći pregršt finih hotela.

Duga gradska plaža sa belim peskom je savršeno mesto za kupanje i sunčanje, dok se u obližnjem Arheološkom muzeju Varne nalaze rimska kupatila, antički nakit i jedan od najstarijih poznatih primera blaga na svetu", piše Forbs.

Berat

Prema Forbsu, albanski grad Berat je takođe potcenjena destinacija.

"Berat, živopisni grad koji se nalazi na obalama reke Osum. Vekovi vladavine različitih kultura proželi su Berat raznolikom kolekcijom arhitektonskih stilova. Iako su džamije i crkve prisutne u celom gradu, jedna od njegovih glavnih atrakcija je zamak Berat, masivna kamena građevina u kojoj se nalazi nekoliko zgrada iz 13. veka", piše u popularnom časopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu