Foto: Shutterstock/Sulo Letta
Foto: Shutterstock/Sulo Letta

Dok podižeš novac, klecaju ti kolena: Ume i da proguta karticu, a onda... FOTO

Podeli

Granični prelaz koji se smestio u vetrovitoj dolini meštani opisuju kao mesto u sendviču između neba i oblaka, a tamo se nalazi i bankomat koji se upisao u Ginisovu knjigu rekorda...

Karakorum, planinski lanac u Aziji, proteže su unutar granica Pakistana, Kine i Indije. Jedan je od najviših lanaca na svetu, a najpoznatiji vrh je K2 (8611 m), drugi najviši vrh sveta. No to nije kraj zanimljivostima u tom delu zemaljske kugle. Krenete li prema najvišem asfaltiranom graničnom prelazu, Khunjerab Passu, između Pakistana i Kine koji se nalazi na 4.693 metra naći ćete i najviši bankomat na svetu.

Oni koji su se provozali do bankomata na graničnom prelazu kažu da je vožnja i te kako dramatična. Pogled na vrhove Karakorama prekrivene snegom i nacionalni park Khunjerab, dom snežnih leoparda i markhora (koza uvijenih rogova, pakistanska nacionalna životinja) prostire se dokle god seže pogled.

Foto: Shutterstock/Munzir Rosdi
Foto: Shutterstock/Munzir Rosdi

Granični prelaz koji se smestio u vetrovitoj dolini meštani opisuju kao mesto u sendviču između neba i oblaka, a onde je i bankomat koji se upisao u Ginisovu knjigu rekorda. Radi na sunce i vetar te može sve što i ostali bankomati, a ono što je najzanimljivije je ugođaj koji oko njega vlada. Ljude koji poziraju, kruže oko uređaja i snimaju ga teško ćete videti kraj bilo kojeg drugog bankomata na svetu.

Postavila ga je Nacionalna banka Pakistana (NBP) 2016. godine te služi malom broju stanovnika i zaposlenika na graničnom prelazu, kao i avanturistima koji mu hrle radi fotografija.

Njegovo postavljanje, kao i održavanje pakistanske "znamenitosti" nije bila mala stvar. Projekat je trajao oko četiri meseca, a najbliža lokacija NBP banke udaljena je 87 km. Direktor filijale redovno putuje tamo-vamo, suočavajući se s ekstremnim vremenskim uslovima, opasnim planinskim prevojima i čestim odronima kako bi napunio uređaj. U proseku se u roku od 15 dana povuče oko 4 do 5 miliona rupija (oko 22.589 evra).

Odlučite li da krenete prema najpoznatijem bankomatu na svetu ponesite i rezervnu karticu jer ako je uređaj proguta potrebno je čekati najmanje dva sata u ekstremnim vremenskim uslovima – ili se ponovo vratiti narednog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5169 idi na stranu