Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Stiglo upozorenje – delfini napadaju plivače: "Ne približavajte im se"

Podeli

Nakon niza napada delfina japanske vlasti su upozorile plivače da se drže podalje od tih životinja. Smatraju da je napade izvela određena jedinka, odnosno da se ne radi o opasnosti od više različitih delfina.

Životinja je od kraja jula povredila najmanje šestoro ljudi na tri plaže u prefekturi Fukui, s tim da je nekoliko njih ugrizla.

Ugrizao ga za ruku

Većina incidenata dogodila se 10 metara od obale, što ukazuje na to da su se delfini u tom području navikli na susrete s ljudima u plićaku. Lokalni mediji navode da je instaliran podvodni uređaj koji emituje ultrazvučne talase kako bi pokušali da odvrate delfina od kupača. No, i nakon toga su se dogodila dva napada.

U najgorem incidentu delfin je jednom čoveku ugrizao ruku, te je povređeni zadobio 14 šavova.

Policija je stoga počela da patrolira plažama i deli letke u kojima upozorava posetioce na potencijalnu pretnju te ih moli da se drže podalje od delfina.

"Delfini ne vole kada ih dodirujete po određenim delovima tela, poput vrha nosa i leđnih peraja", rekao je Masaki Jasui iz odseka za promociju turizma. "Primetio sam ga tek kad je već bio pored mene."

Stručnjaci akvarijuma u Fukui smatraju da je ljude napadao jedan određen delfin koji je prvi put uočen na tom području u aprilu. Među žrtvama su dvojica muškaraca sa četrdesetak, obojica su bili na bolničkom lečenju zbog lakših povreda, i muškarac koji ima oko šezdeset godina i koji je plivao manje od četiri metra od obale na plaži Takasu kada ga je delfin ugrizao za ruku.

"Čuo sam za delfina na vestima i nameravao sam odmah da izađem iz vode ako ga vidim, ali sam ga primetio tek kad je već bio pored mene", rekao je 60-godišnjak za lokalne novine.

Vlasnik obližnjeg kafića je rekao da su delfini u prošlosti povremeno znali da gurkaju plivače, ali da su se nedavno počeli "bacati na njih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4014 idi na stranu