Foto:  Shutterstock/BEAUTIFUL MONTENEGRO
Foto: Shutterstock/BEAUTIFUL MONTENEGRO

Najbrojniji Rusi i Srbi: "Zadovoljni smo"

Podeli

Turistička sezona u Crnoj Gori možda nije na nivou koji su ugostitelji i hotelijeri očekivali, ali kako za B92.net kažu iz Turističke organizacije Tivat, oni su prilično zadovoljni i ističu da nije sve u brojkama.

Mnogo se ove sezone spekulisalo o tome zašto je sezona u Crnoj Gori ispod očekivanih rezultata, a iako su nam stalno stizale vesti da su plaže manje posećene nego što smo navikli da vidimo u susednoj državi, iz TO Tivat poručuju da su zadovoljni i da u narednom periodu očekuju dobru posetu.

Visoke cene i mali broj turista – Crna Gora u jeku sezone puna problema, šta je razlog?

"Zadovoljni smo tokom turističke sezone. Predsezona je bila izuzetno dobra, glavna sezona na nivou ili za par procenata bolja od prethodne godine, a očekujemo dobru posetu i u narednom periodu. U stalnom smo kontaktu sa turističkom privredom. Hotelijeri ističu dobru popunjenost koju karakteriše last minute buking. I pored možda manjeg broja turista očekuju veći prihod od sezone. Kada je u pitanju privatni smeštaj, kod većine je u avgustu buking na izuzetno dobrom nivou", rekla je za naš portal Tamara Krstović iz TO Tivat.

Kako kaže, nije sve u broju turista koji posete određenu destinaciju, već se uspešnost sezone meri i drugim parametrima.

"Uspešnost turističke sezone ne treba posmatrati samo kroz broj turista već i druge ekonomske indikatore koji se odnose i na potrošnju gostiju, zaposlenost lokalnog stanovništva, investicije kao i kroz ostale benefite za lokalnu zajednicu. Sada je svakako period kada svake godine beležimo i najveći turistički promet i od kojeg će zavisiti generalna slika uspešnosti sezone", kaže Krstović.

Crnogorski grad poluprazan u špicu sezone: "Loša kampanja"

U ovom trenutku u Tivtu boravi 9.443 turista, od čega je najviše gostiju u privatnom smeštaju (8.283), potom u hotelima (1.004) i ostatak turista se nalazi u kampovima i odmaralištima.

Iz TO Tivat kažu da je to 3 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a 4 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine koja je mnogima parametar za dobru turističku sezonu.

Uspešnih prvih šest meseci u Tivtu

Prema zvaničnoj statistici Uprave za statistiku tokom prvih 6 meseci ove godine u Tivtu je boravilo oko 49.300 turista koji su ostvarili preko 367.000 noćenja.

Najbrojniji su gosti iz Rusije, Srbije, Velike Britanije i Nemačke.

"Naročito značajan porast u noćenjima beležimo sa tržišta Velike Britanije i Nemačke i to čak 83 odsto više noćenja sa tržišta Nemačke upoređujući sa 2019.godinom i 54 odsto više noćenja sa tržišta Velike Britanije. Primećujemo i porast turista sa tržišta SAD, Češke, Hrvatske, Slovačke, Turske, Izraela", zaključuje za B92.net Tamara Krstović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu