Foto: Shutterstock/turtix
Foto: Shutterstock/turtix

Aljkavi turisti ugrožavaju jednu od najlepših grčkih plaža: "Ne mogu da razumem" FOTO

Podeli

Fotografija svetski poznatog nasukanog broda na plaži Navajo na Zakintosu postala je viralna poslednjih dana na internetu, ali nažalost ovog puta ne zbog lepote i atraktivnosti.

Kristalno čista voda, beli pesak, strme litice i polupotopljena olupina broda jesu zaštitni znaci ove plaže po kojima je prepoznata svuda u svetu.

Međutim, poslednjih dana u centru pažnje je sasvim druga stvar: smeće koje ostavljaju nemarni turisti.

Ekolog Mihael Bakas je podelio na svom profilu na Fejsbuku fotografiju, na kojoj se vidi gomila đubreta nasred plaže, koja očigledno ne smeta turistima.

"Grčko leto 2022. godine. Ne mogu da razumem kako možete da platite da odete na nekoliko sati na jednu od najlepših plaža na svetu i ostavite tamo svoje smeće", napisao je on ispod fotografije.

Kako je gradonačlenik ostrva Nikitas Aretakis rekao za grčki portal Protothema.gr, ova plaža nije u nadležnosti opštine, pa samim tim nije odgovorna za čišćenja. Ovom prilikom je istakao da smeća nije bilo do pre mesec dana, dok je opština upravljala plažom.

"Mi smo do pre mesec dana upravljali plažom Navajo i vodili računa o čistoći i na plaži i na zemljištu iznad gde se nalaze kantine. Međutim, njome sada upravlja Komitet za korišćenje i unapređenje plaže, koji je osnovan decembra 2021. Komitet će stoga morati da angažuje brod i ljude koji će biti na plaži i skupljati smeće. Dok smo bili nadležni, imali smo i osobu koju je plaćala opština da bi čistila plažu, a imali smo i ljude koji su čuvali turiste da ne bi bilo problema oko olupine broda. Sada nam je jedina obaveza da imamo spasioca. Komitet treba odmah da pronađe rešenje za ovaj problem."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu