Foto: Botond Horvath/Shutterstock
Foto: Botond Horvath/Shutterstock

CNN napravio listu 15 najlepših gradova u Evropi – čak tri su iz regiona VIDEO

Podeli

CNN je uvrstio Mostar na listu najlepših gradova u Evropi, a zauzeo je šesto mesto.

"Pariz, Rim, Barselona... Ovi evropski gradovi su s pravom na listi onih koje treba posetiti. Međutim, i manji gradovi su takođe magični jer imaju predivnu arhitekturu i bogatu kulturu", navela je novinarka CNN-a Džulija Bakli u svom članku.

Spomenuto je da je Stari most, koji su 16. veku izgradile Osmanlije, dugo smatran za jedan od najboljih primera balkanske islamske kulture. Proteže se visoko preko reke Neretve i jedan je od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu.

Napomenuto je i da je Stari most 1993. godine srušilo Hrvatsko Vijeće odbrane (HVO). Rekonstruisani most otvoren je 2004. godine, a Mostar je danas jedna od omiljenih destinacija u Bosni i Hercegovini. Mnogi turisti iz Dubrovnika dolaze u Mostar na jednodnevni izlet.

Na CNN-ovoj listi su se ispred Mostara našli gradići Githorn (Holandija), Gimares (Portugal), Roskof (Francuska), Angijari (Italija) i Nafplio (Grčka).

Iza Mostara su Mazara del Valo (Sicilija), Klovli (Velika Britanija), Dinkelzbul (Nemačka), Kenmare (Irska), Rajne (Norveška), Regenkos (Španija) i Tarnov (Poljska).

Međutim, zanimljivo je da su iza Mostara još dva grada iz regiona, a to su Korčula u Hrvatskoj i Piran u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu