Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Venecija u problemu – rešenje: Turisti koji piju vodu iz fontana

Podeli

Venecija je poznata kao grad koji turisti zaista posećuju u velikom broju, i kao grad koji je jedan od najugroženiji od strane masovnog turizma. Kao odgovor na to, oni su pokrenuli akciju naplaćivanja ulaza turistima u grad. Sada gradske vlasti pokreću podjednako neverovatnu inicijativu, akciju koja za cilj ima da sačuva okolinu i prirodu.

Venecija se zbog masovnog turizma suočava sa jako puno problema, od kojih je možda i najvažniji održivost. Upravo zbog toga Venecija poziva turiste da piju vodu iz gradskih fontana.

U cilju borbe protiv zagađenja grad podstiče turiste da piju vodu sa gradskih česmi i fontana umesto da kupuju plastične flaše.

Venecija poziva turiste da piju vodu iz fontana

Jedan od najčešćih uzroka zagađenja dolazi od turista koji nakon upotrebe bacaju plastične flašice od vode.

Glavni izvor zagađenja je svakako plastika, a lokalne vlasti su zbog toga odlučile da promovišu upotrebu flaša za vodu za višekratnu upotrebu.

Oni će ponovo moći da napune svoje flaše na nekoj od 126 lako dostupnih gradskih fontana.

Fontane se nalaze na skoro svakih sto metara, a da bi turistima bilo olakšano da ih lociraju, gradsko preduzeće za distribuciju vode razvilo je mobilnu aplikaciju koja mapira sve fontane u oblasti Venecije. Preko GPS-a turisti mogu pronaći najbližu fontanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu