Foto: Shutterstock/Keitma
Foto: Shutterstock/Keitma

Oko 80.000 turista izolovano u popularnom letovalištu

Podeli

Oko 80.000 turista je stavljeno pod mere izolacije u popularnom letovalištu Saniji na kineskom tropskom ostrvu Hainan nakon što su vlasti uvele mere zatvaranja kako bi zaustavile širenje kovida 19.

Javni prevoz je obustavljen, a kretanje ljudi u gradu je ograničeno od juče ujutru, saopštile su vlasti, prenosi CNN.

Da bi mogli da napuste ostrvo, turisti moraju ostati u izolaciji sedam dana i proći pet testova na kovid 19.

Zamenik gradonačelnika He Šigang izjavio je u petak da je oko 80.000 turista ostalo u gradu, a lokalne vlasti su saopštile da su mere stupile na snagu juče posle 18 časova po lokalnom vremenu.

Ograničenja su uvedena na vrhuncu letnje turističke sezone za ovu ostrvsku provinciju, popularnu destinaciju koja se često naziva kineskim Havajima zbog svojih peščanih plaža, tropskih šuma i vrhunskih hotela.

Prema podacima kompanije za praćenje letova Variflight, juče je otkazano više od 80 odsto letova koji su polazili iz tog kineskog letovališta, kao i svi vozovi, prenosi CNN, pozivajući se na kinesku državnu televiziju ČTV.

Vlasti su tokom jučerašnje konferencije za medije obećale da će zbog neprijatnosti koje su doživeli turisti dati sve od sebe da reše njihove probleme, uključujući pojednostavljenje otkazivanja rezervacija putovanja i visoke popuste za boravak u hotelu.

Grad je podeljen na zonu visokog i srednjeg rizika, a mere kontrole variraju u zavisnosti od nivoa rizika, ističu lokalni zvaničnici, prenosi CNN.

Letovalište, koje se nalazi na južnom delu ostrva Hainan, zabeležilo je 827 slučajeva od 1. do 6. avgusta, a samo u toku jučerašnjeg dana 240 potvrđenih slučajeva i 173 asimptomatske infekcije, navodi se u današnjem saopštenju pokrajinskih zdravstvenih vlasti, prenosi američka televizija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu