Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U Splitu vlada haos, Hrvati mole turiste da prestanu: "Ponašate se kao neandertalci"

Podeli

Letnja sezona u avgustu na svom je vrhuncu, a mnogima je baš ovo omiljeni mesec za korišćenje godišnjeg odmora. Ipak, oni koji žive u gradovima preplavljenim turistima nisu baš oduševljeni prizorima koji su sada postali uobičajeni na ulicama gradova.

Jedna od njih je i građanka Splita Ives Cikatić, koja je u jednoj od grupa za strance na Fejsbuku odlučila da apeluje na mlade turiste da imaju više poštovanja prema gradu u kojem provode svoj odmor.

Ives, koja je ujedno i turistički vodič te svakodnevno dolazi u dodir sa turistima, bila je podstaknuta prizorima "neprihvatljivog ponašanja" koji su sve učestaliji na ulicama pojedinih hrvatskih gradova, a na to je odlučila da skrene pažnju i javno.

U grupi "Split Croatia Travel 2022" gde, uglavnom stranci, traže preporuke za sadržaje u Splitu, ona je podelila svoje "smernice za turiste".

"Kao lokalac i neko ko radi u turizmu zgrožena sam ponašanjem mladih turista koji dolaze u Split. Šta god radili - molim vas nemojte urinirati u fontane, svaki kutak u gradu, uličice... Ako pijete, pokušajte da ne preterujete kao što to mnogi od vas rade i onda povraćaju, deru se, tuku, obavljaju nužde", započela je ona. Zatim je nastavila: "Molim vas, ako nađete devojku - nabavite sobu i nemojte imati odnose u javnosti... Nama građanima Splita je svega toga dosta i to je daleko od prihvatljivog", napisala je Ives.

Dodala je kako će Splićani, ako policija i komunalni radnici ne budu reagovali, sami morati da preduzmu nešto. "Mnogi od vas koji dolaze u Split uzimaju to zdravo za gotovo i ponašaju se gore od neandertalaca. Niko od nas ne želi ovo, verujte mi. Izlazite, zabavljajte se, stičite poznanstva, ali imajte poštovanja prema našem gradu. Svi su dobrodošli, no poštovanje je itekako potrebno", zaključila je ona.

Ispod njene objave, mnogi su potvrdili kako je ovo "jako loša reklama za Hrvatsku".

Inače, poslednjih dana razni neprikladni prizori kruže društvenim mrežama. Tu su turisti koji gradom hodaju obnaženi, vrše nužde gde stignu, a jedan od njih je i snimak intimnog odnosa u centru Splita koji je zgrozio prolaznike, ali i stanare Dioklecijanove ulice.

Takođe, sličan snimak nedavno je zabeležen u Dubrovniku, na Peskariji.

On se brzo proširio na internetu pa su ga preneli i neki američki, britanski, nemački i austrijski portali, a to je doprinelo mnogim i vrlo negativnim komentarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu