Foto: Shutterstock/Zigres
Foto: Shutterstock/Zigres

Šta vas čeka ako dobijete koronu u Grčkoj? Lokalcima pet dana karantina, a za turiste...

Podeli

Sezona je godišnjih odmora, a već tradicionalno, srpski turisti najčešće biraju da letovanje provedu u Grčkoj. Šta se dešava ukoliko dobijete koronu dok ste tamo?

Kako prenosi sajt Keeptalkinggreece, turisti u Grčkoj zaraženi koronavirusom neće biti podvrgnuti petodnevnom karantinu. Ova mera se odnosi na građane koji se razbole, a nalaze se u mestu svog prebivališta, navodi se u ministarskoj odluci koja je zvanično objavljena u službenom listu, a koju su zajedničkim snagama doneli Ministarstvo zdravlja, turizma i finansija juče, 6. jula, iako je turistička sezona odavno počela.

Prema smernicama ministarstava o "posebnim zdravstvenim protokolima u vezi sa kovid merama za turizam... neće biti karantina i karantinskih soba za turiste" ovog leta, navodi se.

Dok je petodnevna izolacija kod kuće i dalje obavezna za građane Grčke, na turiste se očigledno gleda "drugačije" i ostaće u karantinu samo ukoliko žele i to onoliko dana koliko su unapred uplatili svoj smeštaj u hotelima ili drugim smeštajnim objektima.

"Petodnevni karantin za turiste se jednostavno "preporučuje i nije obavezan", piše na sajtu Protagon.gr.

Isto tako, u saopštenju se navodi da će zaraženi i pozitivni na koronavirus moći da putuju brodom, avionom i ostalim prevoznim sredstvima, ali da moraju da koriste maske (FFP2 ili KN95).

"Bilo je dosta diskusija o tome kako upravljati epidemijama u turističkom smeštaju i odlučili smo da primenimo ono što važi i za ostale zemlje Mediterana, jer većina zemalja severne Evrope uopšte nema nikakve mere za zaštitu od koronavirusa", rekao je Hristos Hatzishristodulu, profesor higijene i epidemiologije na Medicinskoj školi Univerziteta u Tesaliji.

Šta ovo znači u praksi?

To znači da će neko ko je rezervisao četiri dana u hotelu i ispostavilo se da je drugog dana odmora pozitivan na koronavirus, biti u izolaciji ako želi (što se preporučuje) u svojoj sobi preostala dva dana boravka u hotelu.

Kada isteknu ta dva dana, on može slobodno da ode i putuje, iako je i dalje pozitivan na koronavirus, a jedina obaveza koju ima jeste da nosi masku dok ne stigne kući.

U slučaju da neko ima izražene simptome, uprava smeštaja treba da obavesti službu hitne pomoći EKAB, koja je dužna da zaraženog premesti u zdravstvenu jedinicu specijalizovanu za pacijente sa kovid infekcijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu