Foto: Shutterstock/Yulia Ved
Foto: Shutterstock/Yulia Ved

Seničić za B92.net, posle dva fatalna napada ajkula u Egiptu: "To pravilo važi 15–20 godina"

Podeli

U blizini poznatog letovališta Hurgada u poslednja dva dana su nažalost zabeležena dva smrtna slučaja. Naime, dve turistkinje, iz Rumunije i Austrije, izgubile su život nakon napada ajkule. Kakva je trenutno situacija u Hurgadi, koliko se naših turista tamo nalazi i da li je tačno da su sve plaže zatvorene, kako prenose domaći mediji, pitali smo direktora Jute (YUTA) Aleksandra Seničića.

Nisu sve plaže zatvorene

"Situacija je relativno stabilna. Što se tiče naših turista, ima ih trenutno između pet i šest hiljada, ne možemo tačno da kažemo. Nije baš situacija kako mediji prenose. Nisu sve plaže zatvorene, zatvorene su one koje nemaju ograničenja u smislu izlaska sa zaštićenih zona, ima velikih broj hotela gde plaže normalno funkcionišu i rade. Postoje te bove koje ograničavaju i sprečavaju ulazak velikih riba i svega onoga što bi moglo da uđe na te zaštićene delove plaže. U tim hotelima je apsolutno dozvoljeno kupanje. Svakako je sve ovo izazvalo neprijatnost i strepnju kod ljudi, što je razumljivo, ali sa druge strane: idemo na more, moramo da budemo spremni da u moru vrebaju razičite opasnosti i da se pridržavamo pravila. Nažalost, nekada se dese i ovakve neprijatne stvari", rekao je Seničić za B92.net

Turisti uplašeni, pravila moraju da se poštuju

Ove tragične vesti iz Hurgade su izazvale strepnju i strah kod turista, pa se mnogi više ne kupaju u moru, već samo na bazenima.

"To govori koliko smo kao narod needukovani. Kada idete na more, morate da budete spremni da u moru žive nažalost i ajkule", rekao je Seničić i istakao:

"Osnovno je pravilo da nikad ne plivate 200 m od obale, to rade samo turisti. Ma koliko da ste dobar plivač, to niko normalan ne radi na moru. Nije stvar samo u ajkuli, već da može da vam pozli kada ste daleko i niko ne može da vam pomogne. Međutim, godinama sam radio kao vodič i znam da naši turisti kada imaju neku zabranu, jedva čekaju da je prekrše."

Savet svim turistima

"Ne treba izlaziti iz zaštićenih zona hotelskih plaža i ne treba se kupati posle 18 h. To je u Egiptu pravilo već 15–20 godina. Noć pada ranije nego kod nas i oni smatraju da nije bezbedno, jer su sve velike ribe u tom periodu dana najaktivnije. Ne treba izazivati sudbinu."

O mogućem otkazivanju aranžmana

Seničić kaže da zasad nije bilo otkazivanja aranžmana, ali da turisti moraju da budu oprezni, jer bi u ovom slučaju platili velike penale.

"Ne očekujemo, nemamo takvih zahteva ali zato stalnop napominjem da to nije razlog da se otkaže putovanje", rekao je i dodao:

"Mogu uvek da otkažu, samo je pitanje posledica otkaza. U ovom slučaju to nije opravdan otkaz i u tom slučaju bi morali da plate penale po opštim uslovima koje su potpisali sa agencijama. Što su bliži polasku, ti penali bi bili sve veći i veći."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu