Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Kada avio-kompanije moraju da nadoknade štetu? "250 evra za let koji je ispod 1.500 km" VIDEO

Podeli

Advokat Dušan Marković govorio je za TV Prva o pravima putnika ukoliko se dese nepredviđene okolnosti poput kašnjenja ili otkazivanja leta. Kako je naveo, putnici moraju da budu oprezni, jer se često u praksi dešava da stvari idu po protokolu, ali da je bitno da budu dobro obavešteni i da sačuvaju sve račune kako bi mogli da traže naknadu štete.

Na nemačkim aerodomima trenutno vlada haotično stanje, zbog otkazivanja letova avio-kompanija. Slična slika je iz istog razloga na Londonskim aerodromima. Terminali zatrpani koferima, putnici ostavljeni na cedilu. Uz sve, letovi kasne. Koja su prava putnika ako dođe u ovakvu situaciju? Kako da dobije povraćaj novca od avio-kompanije od koje je kupio kartu a koja nije poštovala ni vreme leta a u ovim slučajevima ni sam let.

"Moramo da napravimo distinkciju između samih prevoznika. Ukoliko je prevoznik iz Evropske unije, postoje određeni propisi EU koji su implementirani i u naše zakonodastvo i u principu je svejedno da li je prevoznik iz naše zemlje ili iz EU, što ne znači da će biti isto i za prevoznike iz trećih zemalja", rekao je na početku razgovora advokat Dušan Marković.

Šta u slučaju otkazivanja leta?

"Avio-prevoznik ima mogućnost da otkaže let dve nedelje pre zakazanog. U tom slučaju putnik neće imati pravo na naknadu štete, već samo na refundaciju karte ili preusmeravanje na drugi let. Ukoliko avio-prevoznik otkaže let ranije (npr. nedelju dan pre puta), u tom slučaju se može govoriti o naknadi štete i ona je fiksna: 250 evra za let koji je ispod 1.500 kilometara, 400 evra za letove koji su na 1.500 do 3.500 km i 600 evra za ostale letove", objasnio je on.

Da bi putnik dobio refundaciju, mora da se podnese zahtev.

"Postoje izvesni slučajevi kada avio-prevoznici neće biti odgovoran kad dođe do otkazivanja leta usled okolnosti na koje on nije mogao da utiče", rekao je Marković kao primer navodeći rat u Ukrajini.

"Nijedan avio-prevoznik nije mogao to da spreči."

Šta u slučaju kašnjenja ili odlaganja leta?

"Tu takođe postoje izvesna ograničenja koja su vezana za daljinu puta koji prelazite, 1.500 km kao prva granična vrednost. Tu se može govoriti o postojanju prava na naknadu štete kada let kasni dva sata i više. U slučaju leta na razdaljini od 1.500 do 3.000 km može da se govori o naknadi ako let kasni tri sata, a četiri sata za ostale letove", rekao je Marković.

Postoje još neka prava putnika koja nisu vezana isključivo za naknadu štete. Na primer, kada dođe do kašnjenja i odlaganja leta, avio-prevoznik je dužan da putnicima obezbedi hranu i piće, a ako let kasni ceo dan, zakonski je obavezan da obezbedi hotel i transport do hotela.

Kako je Marković rekao, u praksi se dešava da avio-prevoznik nešto ne obezbedi.

"Apelujem na sve putnike da sačuvaju sve račune, materijalne troškove koje su imali zbog kašnjenja i onda će moći da potražuju od avio-prevoznika naknadu štete."

Kada dođe do ovakvih situacija, uvek možete da se obratite avio-prevozniku direktno i da rešite sve mirnim putem, a ako odbiju reklamaciju, možete da se obratite Direkciji, koja je drugostepeni organ u tom postupku, a koja će dati svoje mišljenje.

Na kraju krajeva, možete da pokrenete i sudski spor

U praksi se često dešava da avio-prevoznik ponudi umesto povraćaja novca, samo preusmerenje leta i uputi vas na neku drugu liniju.

Više u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu