Foto: Shutterstock/Cristian Ispas
Foto: Shutterstock/Cristian Ispas

Svakog trenutka očekujete Crvenkapu i Snežanu: Bajkovito selo u srcu Transilvanije FOTO

Podeli

U srcu Transilvanije, nedaleko od grada Sibinj, nalazi se malo bajkovito rumunsko selo, u kojem u svakom trenutku očekujete da se pojave Snežana, Crvenkapa ili patuljci.

Ideja o izgradnji ovog neobičnog sela rođena je 2014. godine, kada su Razvan i Gabrijela odlučili da se sklone iz gradske vreme sa svojim šestogodišnjim sinom Sebastijanom.

Kako kažu, želeli su da san pretvore u stvarnost, te su postavili temelje koncepta koji se tada zvao "Kuća prirodnih priča", a sada "Dolijna vila".

Prilikom izgradnje kuća korišćeni su samo ekološki materijali, a sve u kućama je ručno rađeno - masivna vrata, drveni prozori, kreveti, nameštaj, kamin, pa čak i posuđe.

U centru sela se izdiže Glineni zamak iz Doline vila. Njegova fasada je predstavljala poseban izazov, jer su vlasnici želeli da zidovi ostanu od običnog gipsa, ali i da dišu i da u isto vreme budu zaštićeni od vode. Na kraju su se opredelili za hidrauličnu krečnu boju sa prirodnim zaptivnim svojstvima.

Sam zamak "Glineni zamak iz Doline vila" ima dva nivoa, a u okviru njega 10 soba, dve kule i 50 prozora, a arhitektonski je u potpunom skladu s prirodom.

Razvan i Gabrijela su složni u tome da su magija i istrajnost zaslužni za ono što je ovo turističko selo danas simbol tradicije i mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3715 idi na stranu