Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Seničić tvrdi da je bankrot turističkih agencija očekivan VIDEO

Podeli

Sve je više turističkih agencija koje su pod stečajem zbog sada već dvogodišnje pandemije koja hara svetom. Iako je opteretila bolničke kapacitete, korona je uspela da naruši i turističku ponudu širom sveta.

Mnogi gledaoci su slali svoja pitanja u vezi sa problemima sa turističkim agencijama, a direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, Aleksandr Seničić imao je rešenje.

"To je propisana procedura zakonom o turizmu gde je svaka agerncija koja je radila kao organ putovanja morala da poseduje garanciju putovanja takozvanu polisu osiguranja u određenom iznosu u zavisnosti od kategorije koja je agenciji pripadala, one se kretale do 400.000 evra", rekao je Seničić za TV Prva.

I dodao da je moramo da očekujemo da se dešavaju ovakve situacije, jer neke pomoći i nije bilo, a troškovi su bili izuzetno veliki.

"Procedura i jeste da putnici koji su uoplatili aranžmane i imaju te potvrde na tim potvrdama i na garancijama putovaja imaju informacije koja osiguravajuća kuća je davala te garancije, dakle da se obrate toj osiguravajućoj kući sa dokumentima koje imaju kod sebe i da onda sačekaju povraćaj novca od strane osiguravajuće kuće", ističe on.

Navodi da sve agencije koje su trenutno u stečaju imaju informacije da su posedovale veće garancije putovanja nego što su obaveze prema putnicima, pa se nada da neće biti većih problema da putnici dođu do svog novca.

"Naravno osiguravači su ti koji imaju zadnju reč oni su ti koji odlu.ččuju da li se ispunjavaju uslovi za vraćanje novca, pa se onda utvrđuje da li se možda radi o okolnostima koje mogu da izuzmupovraćaj novca, ali to je za sada u domenu osiguravajućih društava a ne turizma", zaključlo je on.

Opširnije pogledajte u video prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu