Ilustracija/Foto:EPA/ KIMMO BRANDT
Ilustracija/Foto:EPA/ KIMMO BRANDT

Maske i u kabinama žičare: Slovenija otvara skijališta uz rigorozne mere

Podeli

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.737 zaraženih korona virusom, čime se nastavlja trend poboljšanja epidemiološke situacije koji traje skoro dve nedelje, a danas su u zemlji otvorena skijališta.

Sa 5.485 testova otkriveno je 1.737 zaraženih, uz 37,1 odsto pozitivnih testova. Dan ranije bilo je 2.125 zaraženih sa pozitivnim učešćem od 34,1 odsto. Značajan pad novooboljelih beleži se i na nedeljnom nivou i daleko je od situacije od pre mesec dana, kada je 3. novembra bilo 4.518 novozaraženih, što je najviše do sada u četvrtom talasu epidemije.

Broj aktivnih infekcija i dalje opada i iznosi 31.796 slučajeva, a isti trend pokazuje i 14-dnevna incidencija koja je trenutno 1508 (84 manje nego dan ranije), dok je sedmodnevni prosek zaraženosti u jednom danu pao za 88 i prvi put je pao ispod dve hiljade - trenutno 1906.

Hospitalizacije stagniraju, sa ukupno 1.059 pacijenata u bolnicama u petak, od kojih 270 na odeljenjima intenzivne nege, dok je 17 pacijenata umrlo, čime je broj umrlih od početka epidemije porastao na 5.272.

Povoljnija epidemiološka situacija poboljšaće rezultate slovenačkog turizma u zimskoj sezoni, u odnosu na prošlogodišnje katastrofalne rezultate kada su skijališta uglavnom bila zatvorena.

Većina njih ima dovoljno snega i danas je otvoreno, uz propisan epidemiološki okvir za koji se nadaju da će trajati do kraja sezone.

Skijaši moraju biti vakcinisani, uz potvrdu da su preboleli kovid ili da su negativno testirani, a maske treba da nose u kabinama žičare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu