Fabrika tekstila, Moskva Foto: Profimedia/mediadrumworld/TerenceAbela/JonglezPhotoBooks
Fabrika tekstila, Moskva Foto: Profimedia/mediadrumworld/TerenceAbela/JonglezPhotoBooks

Napušteni Sovjetski savez – pogled iza Gvozdene zavese FOTO

Podeli

Sovjetski savez je ostao upamćen kao obećanje koje nije uspelo, kao jedna možda i dobro zamišljena vizija koja je katastrofalno sprovedena u delo. Upravo zbog toga njegova mistika i apsurd postaju sve popularniji kod svetskih turista.

Sovjetski savez raspao se pre trideset godina, i od tada raste interesovanje za sve u vezi sa njim. Ova zemlja je bila puna kontrasta, s jedne strane umetnost i nauka, let u svemir, s druge strane logori u kojima su bili smeštani politički neistomišljenici i diktatura.

Danas sve više turista sa svih krajeva sveta dolazi kako bi se upoznali sa istorijom ove zemlje, onom kraćom verzijom koja započinje u 20. veku. Oni rado posećuju napuštene zgrade, palate koje su služile kao sirotišta ili kasarne, monumentalne spomenike revoluciji, kako bi bolje shvatili život jedne zemlje i muku jednog naroda.

Istraživač i fotograf Terens Abela proveo je skoro 10 godina na terenu snimajući i fotografišući napuštene sovjetske gigante, nekadašnji ponos komunizma. On nas može odvesti na interesantno putovanje kroz predele u kojima je vladala “čizma komunizma”, Ukrajinu, Litvaniju, Kazahstan i ostale članice Sovjetskog saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu