Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Procedura za putnike koji dolaze u Srbiju iz sedam rizičnih zemalja

Podeli

Institut za javno zdravlje Srbije Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je na svom sajtu uputstvo za registraciju putnika koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom od prenošenja zarazne bolesti kovid 19, a sve zbog novog omikron soja.

Kako se navodi, oni pored obaveznog PCR testa i odlaska u karantin moraju i da se prijave na portal www.e-zdravlje.gov.rs.

"Svi strani državljani koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom ili su u njima boravili tokom prethodnih 14 dana od dana planiranog ulaska u Srbiju u obavezi su da 48 časova pre dolaska u Republiku Srbiju izvrše prijavu dolaska korišćenjem sajta www.e-zdravlje.gov.rs, odeljak Foreigners Surveillance Registration", navodi se na sajtu Instituta "Batut".

Strani državljani prilikom ulaska u Republiku Srbiju, takođe treba da imaju dobijen imejl nakon prijave korišćenjem sajta www.e-zdravlje.gov.rs odeljak „Foreigners Surveillance Registration”, kao dokaz uspešnog prijavljivanja pre dolaska u Srbiju i popunjenu i svojeručno potpisanu Izjavu o saglasnosti o prihvatanju mere karantina u kućnim uslovima i obaveze testiranja o sopstvenom trošku, navodi se na sajtu "Batuta".

Rizične zemlje su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom "Nikola Tesla", i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u Kovid bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

Institut "Batut" je ove predloge uputio nakon što je omikron (B.1.1.529) Svetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajuću, a prema informacijama koje se objavljuju za sada pokazuje brojne mutacije, koje mogu biti u vezi sa većom zaraznošću i izbegavanjem imunskog odgovora stečenog nakon bolesti ili vakcinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu