Piran Foto. Shutterstock/Andrij Vatsyk
Piran Foto. Shutterstock/Andrij Vatsyk

Nove mere za ulazak u Sloveniju

Podeli

Zbog širenja novog omikron soja koronavirusa, slovenačka vlada je odredila da od danas putnici koji u Sloveniju dolaze iz sedam zemalja Južne Afrike obave tri PCR testa tokom obaveznog 10-dnevnog karantina, koji je već uveden u subotu.

Desetodnevni karantin ostaje obavezan za osobe koje dolaze u Sloveniju, a boravili su u Južnoj Africi, Bocvani, Esvatiniju, Lesotu, Mozambiku, Namibiji ili Zimbabveu, ili za osobe koje su te zemlje posetile 14 dana pre ulaska u Sloveniju, prenosi agencija STA.

Navodi se da je strancima bez prebivališta u Sloveniji, a koji dolaze iz područja sa varijantom omikron, nije dozvoljen ulazak u zemlju.

Vlada je danas uvela dodatno pravilo koje zahteva da putnici koji dolaze iz pomenutih zemalja, urade tri PCR testa nakon što im je naređeno da budu u karantinu.

Navodi se da osobe moraju da urade PCR test po ulasku u Sloveniju i da ga ponove petog i 10. dana dok su u karantinu kod kuće, ali da ne mogu ranije da prekinu obavezni karantin bez obzira na rezultat testa.

Devetnaest ljudi je već u desetodnevnom karantinu zbog dolazaka iz ugroženih područja.

Jedna osoba je po dolasku u zemlju dobila nalog za karantin na aerodromu, dok se njih 18 samo prijavilo, rečeno je slovenačkoj agenciji u policiji.

Preporuka Vlade je takođe da putnici iz zemalja koje nisu na listi, ali koje su takođe potvrdile slučajeve omikron soja virusa, urade brzi test po dolasku u Sloveniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu