Foto:Shutterstock/MarinaDa
Foto:Shutterstock/MarinaDa

10 razloga da posetite paviljon Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo 2020

Podeli

“Svetska premijera globalne inovacije virtuelnog oživljavanja praistorijskog čoveka, koja dolazi iz Srbije, zauvek će promeniti veliki broj industrija”, navodi Juronjuz, koji Srbiju naziva silicijumskom dolinom Balkana, poziva na izložbu o Tesli i Milankoviću i na nastup Stefana Milenkovića

Jedan od vodećih svetskih informativnih kanala Juronjuz objavio je opširan tekst u kojem taksativno navodi 10 razloga zbog kojih treba posetiti Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai, među kojima se kao svetska inovacija posebno izdvaja projekat srpske nauke i gejming industrije – virtuelno oživljavanje praistoriskog čoveka iz Lepenskog vira, uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije.

„Prvi put u istoriji, posetioci Paviljona Srbije moći će da upoznaju i komuniciraju sa autentičnim, pokretnim i prilagodljivim 3D licem čoveka koji je zaista živeo u praistorijskim vremenima i umro na obalama reke Dunav u Srbiji, pre više od 10.000 godina. Arheološke rekonstrukcije antičkih lica su odavno poznate, ali srpski naučnici su ovu nauku podigli na potpuno novi nivo. Oni su spojili znanje stečeno proučavanjem kostiju (osteologije) sa naukom o DNK i drugim forenzičkim procesima, ne samo da bi stvorili tačno, realistično 3D lice čoveka koji je umro pre deset milenijuma, već da bi ga animirali i “vratili u život” sa realističnim izrazima lica. Srpski naučnici to zovu Digitalna ljudska tehnologija (DHT)”, navodi Juronjuz.

Juronjuz prenosi i izjavu naše naučnice Sofije Stefanović, fizičke antropologinje i kreativne ambasadorke nacionalne platforme Srbija stvara, na bazi čije analize kostiju je prvo urađen realističan 3D model praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije, poznate domaće gejming kompanije, praistorijski čovek virtuelno “oživeo”.

„Koristimo novu tehnologiju pod nazivom Digital Ancient Human (DAH) koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Ovo je zatim transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica", objašnjava Sofija Stefanović za Juronjuz, koji navodi da će svetska premijera ove globalne inovacije, koja dolazi iz Srbije, zauvek promeniti veliki broj industrija.

“Izuzetno je važno da se u svetu čuje glas o Srbiji kao modernoj zemlji, u kojoj se rađaju ideje koje menjaju ceo svet. Mi imamo toliko toga da ponudimo svetu, posebno kada su u pitanju kreativne industrije, nauka, inovacije i već učestvujemo u rešavanju globalnih izazova čovečanstva. Ovo je dokaz da svet to i prepoznaje. Upravo su promocija naše zemlje i građenje pozitivnog imidža neki od najvažnijih razloga našeg učešća na Svetskoj izložbi. I evo, pokazuje se da smo u tome veoma uspešni i da smo nakon velike medijske pažnje u Emiratima, sada pridobili i pažnju svetske javnosti”, navodi Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za Expo Dubai 2020.

Kao glavne razloge zašto posetioci iz celog sveta treba da posete Paviljon Srbije Juronjuz na prvom mestu ističe kreativno stvaralaštvo i inovacije sa kojima se publika može upoznati, govori o Srbiji kao o silicijumskoj dolini Balkana, ističe činjenicu da je Beograd proglašen među najkreativnije gradove na svetu, a Srbija među top-tri destinacije za digitalne nomade. Promoviše i naš startap ekosistem koji je među 10 najrazvijenijih u svetu u kategorijama blokčejna, gejminga i kao rasadnik talenata, zatim lidersku poziciju zemlje u Evropi po direktnim stranim investicijama, centar izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi, efikasnost E-uprave i izuzetan doprinos u oblasti razvoja veštačke intelogencije.

Čitaoci najuticajnijeg evropskog portala pozvani su da posete nastupe srpskih umentika na scenama u narednom periodu – Gorana Bregovića, Slobodana Trkulje, Stefana Milenkovića, ali i da virtuelno uđu u “DJ box” i “nastupaju” zajedno sa Dejvidom Getom na festivalu Egzit. Čitaoci se pozivaju da upoznaju tekovine vinčanske kulture stare 7.000 godina, srpske velikane koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, ali i da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude koju predstavljamo na izložbi Ekspo 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto:Shutterstock/Simona Sirio
Grad u Italiji bio centar umetnosti dok ga nisu bombardovali Amerikanci, a sada je najružniji
Foto:Shutterstock/Luciano Mortula - LGM
Tursko letovalište podseća na Grčku, ali je jeftinije; kafa jedva 1 evro, a cene hrane smešne
Foto: Profimedia
Lažna uzbuna: Greškom iselili čitav španski grad, od raja postao kulisa za horor VIDEO
Foto:Shutterstock/sigiuz
"Ne radi nam aparat za kartice, mora keš": Sve konobarske laži i bezobrazluci gostiju
Foto: Kuzmalo/Shutterstock
Istorijski važno srpsko selo u konkurenciji za najbolje na svetu
Foto: Shutterstock/RossHelen
Plaćaju vam da pijete vino u Španiji i Portugalu, a dobijate dnevnicu od 240 evra
Foto: Profimedia
Stiglo upozorenje – delfini napadaju plivače: "Ne približavajte im se"
Ilustracija/Foto: Chepko Danil Vitalevich/Shutterstock
Biciklom na Ostrog – maloletni Jakša sam "pedalao" pet dana: "Kroz vodu i vatru" VIDEO
Foto: Profimedia
Novi rekord: Čak milion noćenja, a najviše turista iz regiona
Foto: Shutterstock/Gaspar Janos
Trenutno više od 1.000.000 turista: Pet hrvatskih turističkih meka
Foto:  Shutterstock/BEAUTIFUL MONTENEGRO
Najbrojniji Rusi i Srbi: "Zadovoljni smo"
lustracija Foto: Shutterstock/Tatiana Popova
Snimak izazvao lavinu komentara: Turisti u stampedu na ležaljke u fensi hotelu VIDEO
Foto: Profimedia
Posle pice na Hvaru, pojavila se skuplja – košta 12.000 dolara, kuvar tvrdi: "Ekskluzivna"
Foto: Rina
Otkrivene piramide u Srbiji – meštani kažu da su iste kao bosanske
Foto: Profimedia
Opšta panika na omiljenoj srpskoj plaži u Grčkoj: "Bežite svi" VIDEO
Foto: Profimedia
Tamo stoji godinama: Misteriozna turistička atrakcija uz plažu, niko ne zna kako je tu dospela
strana 1 od 3925 idi na stranu