Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Evropa u problemu - zimska sezona dovedena u pitanje

Podeli

Pogoršanje epidemiološke situacije odraziće se sasvim izvesno i na popularna evropska skijališta

Očekuje se da će potražnja za skijalištima u Evropi ove godine pretrpeti udar zbog sve većeg broja slučajeva kovida 19, navodi GlobalData, koja napominje da bi ove destinacije mogle da imaju smanjen broj ljudi već u decembru.

Kompanija napominje da u decembru obično evropska skijališta posećuje mlađa populacija, koja na taj način obično nadoknadi očekivan turistički pad, koji usledi svake godine nakon leta.

Na primer, u Evropi su odlazna i odlazna putovanja od novembra do decembra 2019. godine porasla za 38,3 odsto, ako posmatramo podatke iz poslednje godine pre pandemije.

„Ovaj snažan porast potražnje za odmorima u decembru obično ide na ruku evropskim skijalištima, a mnogi smatraju da je decembar početak zvanične skijaške sezone. Međutim, na uobičajeni porast potražnje će uticati i trenutno pogoršanje epidemiološke situacije", rekao je Ralf Holister, analitičar za putovanja i turizam u GlobalData.

Prema njihovom istraživanju, 25 odsto evropskih ispitanika izjavilo je da su i dalje „izuzetno zabrinuti“ zbog pandemije kovida 19. Tako značajan procenat ne sluti na dobro, a kompanija očekuje da će mnogi Evropljani stopirati ili otkazati planove za odmor ako brojke budu ponovo počele da rastu

„Popularna skijališta u Francuskoj, Italiji i Švajcarskoj se plaše najgoreg, a mnogi se oslanjaju na ove predstojeće mesece kako bi nadoknadili neke od gubitaka doživljenih u poslednje dve sezone. Evropa se ponovo našla u epicentru pandemije – baš pred početak zimske sezone", kaže Holister.

„Situacija s koronavirusom u Nemačkoj mogla bi da bude ključni odlučujući faktor za uspeh predstojeće evropske skijaške sezone. Nemačka ima više skijaša nego bilo koja druga zemlja u Evropi, što ovo izvorno tržište čini neverovatno važnim za skijaške destinacije", dodaje on ističući da su alarmantne brojke u Nemačkoj glavni razlog za zabrinutost u svim evropskim skijalištima, jer će verovatno uslediti ograničenje u putovanjima, utičući i na celokupne prihode predstojeće sezone

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu