Foto: SHutterstock/ Mikael Damkier
Foto: SHutterstock/ Mikael Damkier

Švedska otvara granice za građane Srbije - uz jedan uslov

Podeli

Švedska će od 30. novembra odobriti ulazak bez ograničenja potpuno vakcinisanim dolascima iz Novog Zelanda, Srbije, Gruzije, Moldavije i Singapura, pošto su sertifikati o vakcinaciji izdati u ovim zemljama priznati kao jednako važeći.

Za naše državljane ovo znači da će od kraja ovog meseca moći da putuju u Švedsku sa našim digitalnim kovid pasošima ukoliko su potpuno vakcinisani.

Ovo je veliki pomak s obzirom na činjenicu da naši državljani trenutno ne mogu nikako da uđu u Švedsku bez obzira na vakcinaciju ili negativne testove i uverenja o preležanoj bolesti.

"Zbog povećanog rizika od širenja pandemije kovid 19, švedska Vlada je donela odluku o zabrani ulaska državljana Srbije u Kraljevinu Švedsku. Ova odluka važi od 20.09.2021. bez obzira na potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti" , stoji na sajtu našeg Ministarstva spoljnih poslova.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ukupan broj pozitivnih slučajeva u Švedskoj je 1.194.636, od kojih je 8.254 prijavljeno u poslednjih sedam dana. Istovremeno, prijavljeno je deset smrtnih slučajeva, čime je broj umrlih u Švedskoj porastao na 15.142.

Pored toga, podaci ECDC-a pokazuju da je 70,6 odsto stanovništva u Švedskoj delimično vakcinisano, dok je 67,8 odsto u potpunosti imunizovano protiv koronavirusa, što je oko 1,9 odsto više od prosečne stope vakcinacije u državama EU/EEA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu