Foto: SHutterstock/ronstik
Foto: SHutterstock/ronstik

Od 1. januara moći će da putuju samo vakcinisani?

Podeli

Sve veći broj zemalja u svetu otvara svoje granice, ali samo za vakcinisane putnike. Milan Lainović iz Jute rekao je da će od 1. januara 2022. godine sve testove zameniti jedino i isključivo vakcinacija.

Bez potpune imunizacije od prvog januara u mnoge države Evropske unije neće moći da se putuje, kažu iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbija Yuta.

Potpredsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Yuta Milan Lainović je rekao za televiziju Kurir da države same određuju ko i pod kojim uslovima trenutno može da uđe u zemlju, te da ne postoje univerzalna pravila.

"Ni u EU nisu sve države zauzele isti stav, u Mađarsku, Austriju, Hrvatsku, Sloveniju može da se ide sa kineskim vakcinama, ruskim vakcinama, u Nemačku i Italiju ne mogu, u kombinaciji da, ali da su sve tri iste vakcine, ne može", rekao je Lainović za Kurir.

Naglasio je da u tim zemljama ljudi ne mogu da posete prodavnice, restoran, tržne centre ukoliko nemaju potvrdu o potpunoj imunizaciji.

"Postoji kod sa vašim podacima i u slučaju da je neko u restoranu zaražen, obaveštavaju vas da se i vi kontrolišete. Nigde ne možete bez potvrde o vakcinaciji ili uz važeći PCR test", istakao je on i dodao da će od 1. januara 2022. godine sve testove zameniti jedino i isključivo vakcinacija.

"Čini se da će i ubuduće daleko lakše, jednostavnije i jeftinije putovati oni koji su vakcinisani,jer svi protokoli manje–više idu u tom pravcu", potvrđuje Seničić za B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu