Foto: Shutterstock/V_E
Foto: Shutterstock/V_E

"Game over" za Airbnb u Beču

Podeli

Internet platforma Airbnb je na svojoj veb stranici objavila odluku da stanovi koji su u vlasništvu Grada Beča ubuduće više neće stajati u njenoj ponudi za najam.

Tužba protiv platforme Airbnb-a pokrenuta je zbog nedostatka spremnosti na saradnju sa gradskim vlastima pri uklanjanju adresa svih stanova grada Beča za najam. Grad Beč upravlja sa oko 220.000 stanova koji se nalaze u njegovom vlasništvu.

Novo obaveštenje Airbnb-a međutim nema uticaja na već pokrenuti pravni postupak. Naime, prvostepenom odlukom Trgovačkog suda u Beču od 10. maja ove godine optuženi Airbnb bio je dužan da obustavi oglašavanje ponuda za davanje u zakup i/ili podzakup stanova u vlasništvu Grada Beča preko mobilnih aplikacija ili veb stranica, odnosno u okviru domena airbnb.at ili airbnb.com.

Optužena strana je uložila žalbu protiv odluke suda, pa se trenutno čeka odluka Višeg pokrajinskog suda u Beču.

"Uloženi trud i napor protiv zloupotrebe gradskih stanova se isplatio. Subvencionirani stanovi moraju da stoje na raspolaganju svim građanima Beča, jer ovi stanovi ujedno spuštaju cene celog stambenog sektora. Stoga ovaj dragoceni životni prostor ne sme da bude trajno povučen sa tržišta stambenih nekretnina", objašnjava zamenica gradonačelnika Katrin Gal pohvalivši novi korak Airbnb-a.

"Jednostavno ne želimo da čekamo ishod dugotrajnih sudskih postupaka jer zaštitu stambenog prostora u Beču shvatamo veoma ozbiljno te dobrovoljno, sledeći odluku Trgovačkog suda, šaljemo saopštenje pojedincima u gradskim stanovima da se ovi stanovi više ne nalaze u ponudi za najam na Airbnb platformi", ističe Elen Madeker, odgovorna za politiku prema Airbnb-u za Nemačku, Austriju, Švajcarsku i celokupnu centralnu i istočnu evropsku regiju, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo - Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2984 idi na stranu