Foto: Shutterstock/xbrchx
Foto: Shutterstock/xbrchx

Cena noćenja sa 50 skočila na 300 evra: Već stižu rezervacije za 2022. godinu

Podeli

Vid odmora u luksuznim kućama sa bazenima je ove godine procvetao u Hrvatskoj, a već se javlja interesovanje i za narednu godinu.

"Na početku oktobra već imam rezervacije za 106 dana naše kuće za odmor za sledeću godinu i to je dobar pokazatelj da se vraćamo u normalne turističke tokove u kojima se smeštaj rezervisao i po godinu dana unapred za najatraktivnije termine sezone. Prvi gosti su mi rezervisali već za sredinu maja, pa se nadamo i predsezoni koje ove godine nije bilo. Ali, treba ostati sa nogama čvrsto na zemlji, jer nakon pandemije više ništa nije isto, pa ni rezervacije nisu potpuna garancija da će gosti doći. U ove dve teške godine toliko smo ublažili uslove otkazivanja da nikad nismo sigurni što će se od toga realizovati. Ipak, činjenica je da rezervacije gostiju stižu mnogo ranije za iduću godinu i zato što su mnogi gosti ove godine ostali bez smeštaja, jer su kasno počeli da ga traže", kaže izdavalac smeštaja iz Prološca u Imotskoj krajini za Jutarnji list.

Bolja ponuda

A sličnu priču nakon uspešno odrađene turističke sezone može se čuti od većine od 384 vlasnika luksuznih kuća za odmor sa bazenima u Imotskoj krajini koja će ove godine prvi put u istoriji zabeležiti čak 100.000 noćenja, što je 4.000 više od do sada najbolje 2019. godine.

"Imaju novca, dobri gosti": Dalmacija hit među gej turistima, posebne agencije rade s njima

Komforne kuće za odmor su poslednjih godina postale pravi turistički hit na tržištu. U doba pandemije, njihova popularnost još je više porasla, jer su izdvojene kuće u kojima gosti ne moraju da se susreću sa ostalim posetiocima, bile daleko najtraženija turistička usluga smeštaja.

Istina, sve je ove godine počelo tek u julu, ali potrajalo je do polovine septembra, a tek što su zadnji gosti otišli iz Zagore, počele su da stižu prve rezervacije za 2022. godinu. Nikad bolje, kažu zadovoljni domaćini.

"Moramo da budemo zadovoljni kada su pokazatelji turističkog prometa bolji nego 2019. godine, a očigledno su gosti bili zadovoljni kada već stiže toliko rezervacija za 2022. godinu. Kada se tek počinjalo sa takvom ponudom u Imotskom i okolini tamo 2006. godine sa samo dve kuće, niko se nije nadao da će ta ponuda imati toliko potražnje. U nekim godinama se na tržište u Imotskoj krajini stavljalo i po 50 novih kuća za odmor, a poslednjih godina je to usporeno.
No, veće smeštajne kapacitete pratila je poboljšana ponuda, najviše aktivnog odmora i zabave u prirodi, a turistička zajednica radi na uvođenju ujednačenih standarda kvaliteta ponude. Pokrenuli smo projekt Imotska pijaca koja obuhvata 20 gazdinstava koji dostavljaju ekološki uzgojenu hranu i domaće proizvode u kuće za odmor. Osim toga osmislili smo i hodočasničku stazu Camino Imota koja će 2022. godine biti u funkciji, tu je i devet biciklističkih staza dužine 250 kilometara, radimo na geomorfološkom prostoru koji bi mogao da postane deo geoparka pod zaštitom Uneska sa Biokovom, a sve to gosti traže i cene", priča Luka Kolovrat, direktor TZ Imota koja objedinjuje devet okolnih opština i grad Imotski.

"Stig na letovanju u Dalmaciji" FOTO

A činjenica da je toliko kuća za odmor u Imotskoj krajini privuklo hiljade gostiju sa svih strana sveta, otvorilo je prostor i za nove obrte i kompanije koje se oslanjaju na poslove u turizmu. Tako su u Imotskom registrovane nove turističke agencije koje posreduju u smeštaju, još vinarija, koje su osmislile nove programe, otvorili su se kompanije za pranje veša, za opremanje, gradnju i održavanje bazena, servisi i usluge za goste.

"Prezadovoljni smo ovogodišnjom sezonom, a da smo imali još ovoliko kuća, sve bi bile pune. Gosti su nam dolazili na vrata agencije i tražili smeštaj, ali sve je bilo puno. U avgustu je doslovno bio popunjen svaki slobodan krevet i to je bio najbolji mesec do sada. Sve je ove godine bilo u "last minute“ rezervacijama, ali zato sada već stižu upiti za 2022. godinu, mejlovi, interesa ima i verujemo da je pred nama dobra godina", kažu iz agencije Pro Paradise u Imotskom.

"Početak dana u Dalmaciji" FOTO

Ostaju i duže

"Posebnost ove godine je i u tome što su gosti u kućama za odmor ostajali duže i obilazili celu destinaciju. Nemci su i kod nas apsolutno bili najbrojniji gosti, ali bilo je puno Francuza, Belgijanaca, Slovenaca, Austrijanaca. Pre pandemije su naši najuspešniji iznajmljivači imali i po 280 dana popunjene kuće, sada je sezona bila kraća, ali većina je zadovoljna. Za 2022. godinu su već počele da stižu rezervacije, jer gosti žele da budu sigurni da neće zakasniti, uglavnom su svi vakcinisani i njima više nije problem da putuju", kaže Monika Vrgoč, direktorka TZ Sinj.

Noć s 50 evra skočila na 300 evra

Svi uključeni u posao oko iznajmljivanja kuća kažu da je ove godine bilo puno lutanja domaćina oko formiranja cena, pa su neki u strahu od praznih kuća znatno spuštali cene, dok su ih drugi znatno povećavali kako je tražnja rasla.

"Sve je to logično, jer smo mi preko noći prošli put od očaja do euforije, odnosno od 50 eura do 300 eura za noć u istom objektu. Niko nije očekivao takav interes odjednom i nisu se svi jednako snašli u tome. Bitno je da zadržimo kvalitet, ali on je ove godine bio u padu i gosti su nam to zamerili. Zato treba biti pažljiv u osmišljavanju poslovanja za 2022. godinu, jer u njoj više nema iznenađenja. Ulazimo u normalnu godinu sa jakom konkurencijom i neće sve biti kao ove godine", poručuje Boris Žgomba, predsednik Udruženja agencija pri HGK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu