Foto:Shutterstock/Oleg_P
Foto:Shutterstock/Oleg_P

Crna Gora uvela kovid sertifikate; da li se menjaju pravila za srpske turiste? VIDEO

Podeli

Direktor Jute Aleksandar Seničić je u jutarnjem programu Prve govorio o nedoumicama koje je izazvalo uvođenje kovid sertifikata u Crnoj Gori, kao i o uslovima ulaska u omiljena letovališta.

U petak se očekuje da u Crnoj Gori na snagu stupe nove korigovane mere koje bi podrazumevale upotrebu digitalnih kovid sertifikata. Sa druge skoro pa svakodnevno menjaju se pravila za ulazak državljana Srbije u druge zemlje. Šta je sada novo? Kakva će pravila biti u Crnoj Gori?

Crna Gora uvodi digitalnu kovid potvrdu – bez nje nema ulaska u klubove i diskoteke

Crna Gora - uslovi za ulazak ostaju isti

"To je sve pogrešno interpretirano. Ta digitalna kovid potvrda se odnosi samo na građane Crne Gore", rekao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

"To je sertifikat kao što i mi imamo zeleni sertifikat, koji formira e-uprava. Crna Gora se sada usaglašava sa zahtevom Evropske komisije, koja zahteva da za ulazak u zemlje Evropske unije i treće zemlje i zemlje članice Evropske unije imaju kovid sertifikat", kaže Seničić.

"To nema nikakve veze s našim građanima", kaže Seničić i dodaje da su uslovi ulaska u Crnu Goru nepromenjeni.

Potrebna vam je lična karta ili pasoš, ali nema dodatnih kovid dokumenata za Crnu Goru i neće ih ni biti do kraja ove sezone.

Grčka - nema nikakvih izmena

Planirate da posetite Grčku ili Crnu Goru ovog leta? Ne zaboravite da ponesete i polisu putnog osiguranja.

"Takođe nema nikakvih izmena što se tiče načina ulaska u Grčku. Sve što je važilo pre mesec i po dana, važi i danas", kaže Seničić.

U Grčku možete da uđete sa potvrdom o vakcinaciji, negativnim PCR testom (ne starijim od 72 sata) ili antigenskim testom (ne stariji od 48 sati). Deca do 12 godina mogu da uđu bez ikakvog dokumenta.

Letujete u regionu? Evo koje mere važe i šta vas čeka

Ono što buni jeste uvođenje novih unutrašnjih mera - zatvaranje kafića i restorana u zatvorenom prostoru, ograničenje broja prisutnih, ali to su samo mere koje su donete u skladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom

Turska - porast broja zaraženih

Antalija i Kemer - blago turskog mediterana FOTO

U Turskoj situacija varira manje ili više od početka sezone. Najveći broj zaraženih se nalazi u velikim gradovima - Istanbulu i Ankari. Tako je i u Grčkoj - čak 80 odsto zaraženih je u Atini i Solunu.

Međutim, sezona teče po planu. I grčki i turski premijeri su najavili da neće biti zatvaranja granica.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu