Ilustracija/Foto: Profimedia/Serkan Senturk/ZUMA Wire
Ilustracija/Foto: Profimedia/Serkan Senturk/ZUMA Wire

Redak fenomen - grčke plaže preplavila pena VIDEO

Podeli

Na plaži Tiganija, nedaleko od Sartija na Sitoniji kupači su ovih dana imali priliku da vide redak fenomen. Naime, obala je bila preplavljena belom penom, a stručnjaci su u grčkim medijima govorili o ovom retkom fenomenu.

"To je nešto što smo viđali i ranije. U pitanju je nerastvorena organska materija koja, iz nekog prirodnog razloga - poremećaja, biološkog procesa, povećava svoju količinu u velikom broju i ne uspeva da se rastvori", rekao je Hariton-Čarls Hindiroglu, profesor na Odeljenju za biologiju Univerziteta Aristotel, gostujući na radio Solunu, prenosi "Blic".

Kako je primetio, u poslednje vreme je zabeležen učestalost ove pojave širom Severnog Egeja.

"Ne možemo isključiti činjenicu da je to uzrokovano organskim zagađenjem Bosfora", rekao je on naglašavajući, međutim, da taj fenomen nije opasan i da je povezan sa klimatskim promenama.

U razgovoru za thessnews.gr, zamenik gradonačelnika Sitonije Vasilis Zisios izjavio je da je pena prisutna u poslednja tri do četiri dana.

Zisios veruje da je u pitanju fenomen eutrofikacije koji se dešava usled povećanja fitoplanktona i zooplanktona zbog visoke temperature koje prevladavaju, kao i da uopšte nije opasan za kupače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu