Foto: Profimedia/FILE PHOTO
Foto: Profimedia/FILE PHOTO

Liverpul kažnjen - nove građevine koštale statusa

Podeli

Engleski grad Liverpul uklonjen je sa Uneskove liste svetske baštine zbog novih građevina koje podrivaju atraktivnost dokova iz Viktorijanskog doba, čime je taj grad postao treći u istoriji koji je uklonjen sa te prestižne liste.

Liverpul je "oživeo" utočište iz poznate pesme grupe Bitls

Liverpul je dodat na listu 2004. godine, a u obrazloženju Odbora za svetsku baštinu Uneska navodi se da moderne zgrade narušavaju "autentičnost i integritet grada", prenosi Rojters.

Liverpul je mesto na Uneskovoj listi dobio zbog svoje uloge jedne od najvažnijih luka tokom 18 i 19. veka i jedinstvene arhitektonske lepote.

Gradonačelnica Liverpula Džoan Anderson rekla je da je za nju odluka da se Liverpul ukloni sa liste neshvatljiva i da će se žaliti na odluku.

"Izuzetno sam razočarana i zabrinuta. Naša lokacija Svetske baštine nikada nije bila u boljem stanju, jer je imala koristi od stotina miliona funti ulaganja", rekla je ona.

Osim Liverpula sa liste su još jedino uklonjeni Aman 2007. godine i drezdenska dolina Elbe 2009. godine zbog izgradnje mostova na toj reci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2417 idi na stranu