Foto: Shutterstock/tommaso lizzul
Foto: Shutterstock/tommaso lizzul

Velika promena za ulazak u Hrvatsku – zbog delta soja

Podeli

Od ponedeljka će svi Britanci, Rusi i Kiprani da bi ušli u Hrvatsku morati da imaju negativan PCR test bez obzira na to da li su vakcinisani ili su preležali koronavirus.

Osnov za ove promene je Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske u kojoj stoji da Hrvatski zavod za javno zdravlje utvrđuje listu zemalja za koje se primenjuju dodatna pravila.

Na listu zemalja kojima je za ulazak u Hrvatsku potreban negativan PCR test, koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od sati dodate su Velika Britanija, Rusija i Kipar, što se i očekivalo.

"Zbog zaštite zdravlja i sprečavanja širenja kovida od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjre koje se primenjuju prilikom prelaska granice na teritoriju Republike Hrvatske, a zbog sprečavanja unosa novih varijanti virusa. Zbog navedenog je od ranije postojala obaveza karantina za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana, a koja se može skratiti negativnim PCR testom nakon 7 dana", navodi se u saopštenju HZJJ-a.

"Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Kipru i Ruskoj Federaciji, kao dodatna mera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, pre ulaska na teritoriju Republike Hrvatske zahteva se negativan test urađen u matičnoj zemlji, bez obzira da li su vakcinisani ili su preležali koronavirus", dodaju iz HZJJ-a ističući da će ove nove mere stupiti na snagu u ponedeljak 26. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu