Foto: Shutterstock/VGstockstudio
Foto: Shutterstock/VGstockstudio

Agencija zatvorila vrata, putnici bez aranžmana? "Platila sam 1.200 evra, nisu rekli ništa"

Podeli

Turistička agencija "Mouzenidis travel", specijalizovana za Grčku, počela je masovno da otkazuje aranžmane našim turistima. Za sada, otkazani su aranžmani u terminima između 18. i 26. juna, uz obrazloženje agencije da zamenske vaučere građani mogu iskoristiti u periodu od 1. septembra ili na leto sledeće godine.

Ministarka Matić ima poruku za sve koji planiraju da putuju u Grčku

Pokušaji građana koji su u ovoj agenciji uplatili aranžmane da saznaju o čemu se radi, čini se, nisu urodili plodom jer, kako kažu, vrata agencije su zatvorena, a na telefone agencije putnicima se niko ne javlja.

Ni naša redakcija nije uspela da stupi u kontakt sa predstavnicima ove agencije. Na telefonske pozive se niko nije javio, a za sada nismo dobili ni odgovore na pitanja postavljena mejlom.

Putnici, koji su odavno uplatili svoje aranžmane preko ove agencije, vest da od putovanja neće biti ništa dobili su pred sam polazak. Prema rečima naše sugrađanke D. J., koja je aranžman uplatila još pre dve godine i to u celosti, obaveštenje o tome da ne mora da pakuje kofere dobila je tek jutros.

Ona je, inače, jedna od mnogih kojima je ovogodišnji aranžman zapravo zamena za putovanje od prošle godine. Tada je plaćen 1.200 evra, a u međuvremenu je, zbog promena uslova i drugih detalja, čak i uplaćivala razliku.

"U sredu sam bila u agenciji, dobila vaučere, fiskalni račun i uplatila zdravstveno osiguranje, nisu nagoveštavali apsolutno ništa", ističe ona za B92.net.

"Jutros sam dobila mejl u kome piše da im je stiglo obaveštenje iz agencije iz Soluna da nisu u mogućnosti da realizuju rezervacije od 18.6. do 26.6. i kako će naša agencija preduzeti sve potrebne mere kako bi se novac, koji je prosleđen u Solun, vratio putnicima", dodaje.

D. J. je pokušala da stupi u kontakt sa njima putem telefona i mejla, ali nije dobila odgovore za svoj problem. I dalje čeka.

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" za B92.net objašnjavaju šta bi trebalo da oštećeni građani urade ukoliko ne dobiju povratne odgovore od turističke organizacije "Mouzenidis travel".

Dejan Gavrilović iz "Efektive" kaže da je prvi korak koji oštećeni turisti treba da preduzmu da stupe u kontakt sa turističkom inspekcijom kako bi se utvrdilo da li je agencija zaista stavila "katanac na vrata".

Drugi korak odnosi se na sudski postupak koji bi se pokrenuo protiv pomenute turističke agencije. Ova mera preduzima se u slučaju kada agencija ne želi da vodi bilo kakve pregovore sa oštećenim putnicima ili, pak, ukoliko ne želi da vrati uplaćen novac turistima, ističe Gavrilović za B92. net.

Ukoliko agencija nema dovoljno novčanih sredstava da vrati novac turistima usled otkazivanja turističkih aranžmana, tada oni imaju pravo da se naplate od osiguravajuće kuće kod koje je agencija osigurana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu