Foto: Depositphotos / ifeelstock
Foto: Depositphotos / ifeelstock

Za turiste iz Srbije Nemačka ipak i dalje zatvorena

Podeli

Iako od sutra Srbija više nije na nemačkoj listi rizičnih zemalja po pitanju infekcije virusom korona, državljani Srbije ipak neće biti omogućeno da prvi put od 15. marta prošle godine turistički putuju u Nemačku.

Pročitajte još:


Nemačka skinula Srbiju sa "crvene liste"

Kako se navodi u saopštenju Nemačke ambasade u Beogradu objavljenom na njenom sajtu, Srbija od 13. juna više nije na listi rizičnih područja, ali ograničenja za turistička putovanja za Nemačku su i dalje na snazi.

"Kratkoročni boravci do 90 dana se, ukoliko je to moguće, ne preporučuju u cilju sprečavanja širenja virusa. Iz tog razloga, turistička putovanja i dalje nisu moguća", navodi Nemačka ambasada.

Ulazak iz Srbije u Nemačku moguć je samo za nemačke državljane, državljane ostalih članica EU, potom državljane Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske Norveške i Islanda, kao i za državljane Srbije sa boravišnom dozvolom Nemačke ili neke druge države članice EU i pomenutih evropskih zemalja. Ko su izuzeci od zabrane putovanja

Pravo na ulazak u Nemačku, ipak, imaju članovi najuže porodice osobe koja ima prijavljen boravak u Nemačkoj, pritom se to odnosi na supružnike, registrovane partnere, maloletnu decu i roditelje maloletne dece.

Osim njih, državljani Srbije mogu da uđu u Nemačku samo ukoliko imaju dokaz o nužnom razlogu za ulazak i pripadaju grupama ljudi, poput rođaka prvog ili drugog stepena koji ne pripadaju matičnoj porodici ili je po sredi nevenčani par.

Među ove izuzetke spadaju i nužni poslovni razlozi neodložive prirode, potom poslovna putovanja na sajmove u slučaju da postoji dokaz neophodnost putovanja, potom predavači odnosno posetioci kongresa koji imaju dokaz o neophodnosti fizičkog prisustva. Ulazak u Nemačku je moguć i zbog hitnih medicinskih razloga.

Međutim, u svim navedenim slučajevima, neophodna je potvrda od nužnom razlogu za ulazak i propratna dokumentacija u zavisnosti kojoj grupi pripada putnik.

Čak i u slučaju posedovanja kompletne dokumentacije, pripadnici nemačke policije na pasoškoj kontroli uvek mogu da posumnjaju da u jačinu "nužnog razloga za dolazak" i da putnika vrate u Srbiju, što se početkom godine događalo pojednim putnicima koji su u Nemačku hteli da dođu na vide novorođene unuke.

Foto: Depositphotos/ ParStud
Foto: Depositphotos/ ParStud

Možda vas zanima.

Dogovor pao: Članice EU ublažile ograničenja za putovanja

Počelo je: Proširuje se lista "bezbednih" zemalja

Olakšano putovanje za one sa boravkom u Nemačkoj

Skidanje Srbije sa liste rizičnih zemalja značiće promene samo sa one koji iz Srbije putuju u Nemačku, a imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj ili EU ili nemački ili neki drugi EU pasoš.

Oni će kopnenim putem moći da doputuju u Nemačku kao i pre epidemije. Dakle, bez elektronske prijave, obaveznog negativnog testa na koronu i obaveznog desetodnevnog karantina što je dosad bio slučaj za putnike iz Srbije, koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj ili su imali poslovni ili drugi nužni razlog za dolazak u ovu zemlju.

Međutim, za one koji dolaze avionom, biće obavezno da još pre ulaska u avion predoče neki od sledeća tri dokumenta.

Prva opcija je negativan pi-si-ar na koronu ne stariji od 72 sata od uzimanja uzorka do dolaska na granični prelaz ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Druga opcija je dokaz da su u potpunosti vakcinisani vakcinama priznatim od Evropske agencije za lekove (EMA), a trenutno su to vakcine koje proizvode "Fajzer", "Moderna", "Astra-Zeneka", kao i "Džonson i Džonson". Uslov je i da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Treća opcija je dokaz o preležanom kovidu, koja je izdata na osnovu pozitivnog pi-si-ar testa, koji je urađen najmanje pre 28 dana a najkasnije pre šest meseci.

Izuzetak od ovog pravila su zaposleni kod avio-prevoznia, kojima nije potrebna nijedna od ove tri potvrde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu