Foto: Shutterstock/Vivida Photo PC
Foto: Shutterstock/Vivida Photo PC

Još jedna zemlja odobrila ulazak Srbima bez PCR testa

Podeli

Sporazumom dve zemlje, građani Srbije, sa potvrdom o vakcinaciji, mogu da uđu u Mađarsku, bez karantina i PCR testa. Višednevne turističke posete susednoj zemlji još nisu moguće, ali naši građani, ionako, najčešće putuju na jednodnevne izlete u Segedin i Morahalom. Koja pravila ih tamo očekuju?

Da biste ušli na teritoriju Mađarske, više od 30 kilometara od granice, potrebna je potvrda o vakcinisanju sa dve doze vakcina koju će, uz pasoš, proveriti mađarski policajac.

Kada stignete u Segedin, maskom prekrijte usta i nos jer je to i dalje obaveza u tržnim centrima koji rade uobičajeno, uz sve protivepidemijske mere. Nakon šestomesečne pauze, bašte restorana i kafea su otvorene.

"U bašti kafea i restorana nošenje maske nije bavezno. Kada gosti ulaze da plate ili idu u toalet u unutrašnjem delu, moraju da nose maske. U unutrašnjosti lokala, hranu i piće mogu da konzumiraju samo vakcinisani. Radosni smo što goste iz Srbije susrećemo ponovo, vaš jezik govorimo. Dobrodošli", kaže Arpad Farkaš, menadžer kafea u Segedinu.

Hoteli u Mađarskoj i dalje primaju samo poslovne goste iz inostranstva. Kupališta od početka maja ponovo rade, a u njih ulaze samo vakcinisani. Banju "Eržebet" u Morahalomu godišnje poseti više od 250.000 građana Srbije.

"Sporazumom dve države, turisti iz Srbije mogu da koriste kupališta u Mađarskoj. Na ulazu, uz pasoš, treba pokazati potvrdu o vakcinaciji. Otvorili smo dvadeset bazena i svi sadržaji su dostupni. Za vreme pauze, uredili smo i novi velnes deo, cene su nepromenjene. Ohrabrujem goste iz Srbije da dođu, sa radošću ih očekujemo", kaže Gabor Farkaš, rukovodilac banje "Eržebet".

Foto: Shutterstock/ZGPhotography
Foto: Shutterstock/ZGPhotography

Pročitajte još

Svetski mediji za ovo leto preporučuju Crnu Goru

Nakon uspešne vakcinacije spremni za turiste: Uslov - dupla doza

Hrvatskoj se žuri: Digitalni pasoši od 1. juna, a kako će funkcionisati?

Među prvim posetiocima banje, nakon ponovnog otvaranja, su gošće iz Beograda.

"Voda je lekovita, čisto je, nije skupa ulaznica u poređenju sa uslugom", kaže jedna gošća.

"Oduševljena sam, jer se ovde zna red. Sve je čisto, sve je bezbedno, sve je organizovano", priča druga.

S obzirom da na kupališta ulaze samo vakcinisani, na bazenima nije obavezno nošenje zaštitnih maski.

Prema najavama mađarskih zvaničnika, bar do avgusta ove godine, samo vakcinisani će moći da posećuju koncerte, sportske manifestacije i druge zabavne programe u Mađarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu