Foto: Marko Zamrznuti tonovi/ Shutterstock
Foto: Marko Zamrznuti tonovi/ Shutterstock

Hrvatskoj se žuri: Digitalni pasoši od 1. juna, a kako će funkcionisati?

Podeli

"Hrvatska želi da od 1. juna počne sa primenjivanjem digitalnog zelenog sertifikata, odnosno zelenog kovid pasoša koji će sadržati informaciju da li je osoba vakcinisana, ima li negativan PCR test ili je preležala kovid", rekla je juče državna sekretarka MUP-a Terezija Gras.

Iako je prvobitno izjavila da bi digitalni pasoši trebalo da budu u funkciji od 26. juna, kasnije je istakla da Hrvatska želi da počne sa njihovom primenom već od 1. juna.

Reč je o izuzetno važnom dokumentu, jer se bez njega, ili nekog drugog priznatog kovid dokumenta na nivou Evropske unije, od tog datuma više neće moći ući u Hrvatsku ili neku drugu članicu Evropske unije. Hrvatske vlasti žele što pre da počnu da primenjuju taj dokument kako bi zbog turističke sezone omogućile što lakši dolazak stranih državljana.

"Ideja je da se pasoši očitavaju na graničnim prelazima. Vlada je 8. aprila donela odluku o osnivanju radne grupe za izradu tehničkog rešenja za digitalne zelene potvrde. Zaključen je sporazum sa AKD-om, kompanijom koja radi na tehničkom rešenju. Hrvatska pilotira ovaj projekt, imajući u vidu važnost predstojeće turističke sezone za našu zemlju", rekla je Terezija Gras.

Prema rečima državne sekretarke Ministarstva spoljnih poslova Andreje Metelko Zgombić, Hrvatska dobro radi svoj deo posla oko uvođenja digitalnih zelenih pasoša i među državama je koje su najdalje stigle u pripremi.

"Uvođenjem pasoša ne ide se na sužavanje prava građana, već se stvara nova dodatna mogućnost kako bi ljudi mogli lakše da putuju", navela je.

Nezvanično, na nivou Evropske unije još uvek se intenzivno raspravlja o tehničkim rešenjima i interoperativnosti ovog dokumenta. U sadašnjoj radnoj verziji reč je o dokumentu u kojem bi bili podaci o tome da li je vlasnik vakcinisan, ima li negativan PCR test ili je preležao koronu.

Na dokumentu bi trebalo da bude QR koji će na granici putem skenera očitati policijski službenik. Hrvatska je, otkrila je u sredu državna sekretarka, već nabavila 250 skenera. Osim sa sistemima svih članica Evropske unije, ovaj sistem kovid pasoša mora biti operativan i sa sistemima drugih zemalja. Na primer, sa Japanom, Izraelom, S. Makedonijom, Srbijom, BiH...

Svi hrvatski državljani koji od sledećeg meseca nameravaju da putuju u druge zemlje Evropske unije putem sistema e-građanin moći će da "povuku" tzv. kovid pasoš. On će biti u PDF formatu i moći će da se čuva u mobilnom telefonu kao digitalni dokument ili da se odštampa. To znači da bi do sledećeg meseca trebalo da budu sređene sve datoteke i ažurirani svi podaci o osobama koje su dotad vakcinisane ili su preležale kovid kako bi bile unete u sistem e-građanin.

Spoljna članica Odbora Đurđica Klancir postavila je pitanje problema s nesređenim bazama vakcinisanih.

"I te kako se o tome vodi rasprava, naravno da je ključno pitanje rešiti i evidencije iz kojih će se izvlačiti setovi podataka potrebnih za izdavanje potvrda. Što se tiče detalja, u kojoj je fazi sređivanje evidencije, to je pitanje za Ministarstvo zdravlja", odgovorila je Terezija Gras, uz napomenu kako veruje da će sve biti pripremljeno na vreme.

Vrlo je izvesno da će, prema sadašnjem predlogu, za one koji su dva puta vakcinisani dokument važiti 180 dana, a onima koji imaju samo negativan PCR test dokument će važiti 48 sati. Još nije poznato koliko će važiti dokument za osobe koje su preležale koronu.

"U slučaju gubitka potvrde, u svakom trenutku moguće je zatražiti novu", poručila je državna sekretarka, i dodaje da se vodi računa o zaštiti podataka, zbog čega će zelena potvrda integrisati samo najpotrebnije informacije. Potvrda, pojasnila je Terezija Gras, nije zamena za pasoš ili drugi identifikacioni dokument.

Ukoliko strani državljanin nema digitalni zeleni serifikat za ulazak u Hrvatsku, moraće da ima neki drugi, na nivou Evropske unije priznati dokument, koji će sadržati lako proverljiv podatak da li se ta osoba vakcinisala, ima li negativan PCR test ili je preležala kovid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu