Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Gotovi do juna? Svi detalji o kovid-pasošima kod komšija

Podeli

Hrvatska intenzivno radi na takozvanim kovid-pasošima, koji bi trebalo da se nađu u upotrebi već početkom juna.

Pročitajte još:

Kovid-pasoš: "Stav SZO je jasan po ovom pitanju"

Kreću od juna: Kovid-pasoši i za Srbe?

Kovid-pasoš: Ausvajs novog doba ili džoker za putovanja?

"Zamišljeno je da se oni izdaju digitalnim putem. Napraviće se aplikacija koja će generisati siguran QR kod, na kojem će biti podaci o putniku, njegovo ime i prezime, datum kada su primili vakcinu, kad su se testirali ili kad su preboleli kovid. Na tome se radi intenzivno, Hrvatska je svakako među zemljama koje na tome najaktivnije rade. Plan nam je da sve bude gotovo do početka juna", kaže izvor hrvatskog portala index.hr.

Za sve oko izdavanja kovid-pasoša, odnosno spomenutog QR koda, biće nadležno Ministarstvo zdravlja Hrvatske.

Koje zemlje što pre žele uvođenje kovid-pasoša?

Hrvatska je jedna od trinaest evropskih zemalja koje su već dogovorile kriterijume za zelene pasoše, odnosno potvrde koje bi olakšale putovanja u vreme pandemije.

Osim Hrvatske, tu su i Austrija, Bugarska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija, a o kriterijumima bi uskoro trebalo da se izjasni i Evropska komisija.

Austrijska ministarka turizma Elizabet Kustinger nedavno je izjavila da bi upravo ova inicijativa za brže uvođenje zelenog pasoša mogla omogućiti preživljavanje evropskog turističkog sektora.

Ta potvrda bi putnicima garantovala da neće završiti u karantinu.

Podsetimo, Evropska komisija je još sredinom marta predložila uvođenje digitalnih, takozvanih kovid-pasoša za slobodnije kretanje po Evropskoj uniji u vreme pandemije, koji bi predstavljali dokaz o vakcinaciji, o negativnom testu ili o preležanom virusu.

Francuska prva počela da testira

Francuska je postala prva država članica EU koja je započela testiranje digitalnih kovid-pasoša. Aplikacija TousAntiCovid deo je državnog programa za traženje kontakata zaraženih, a nadograđena je kako bi sačuvala podatke poput negativnog rezultata na testu za kovid 19 na mobilnim telefonima putnika.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Francuski list Mond pisao je kako će od 29. aprila aplikacija uključivati i podatke o vakcinaciji.

Svi koji se budu testirali na koronavirus dobiće i digitalnu potvrdu SMS porukom ili imejlom koju će moći da sačuvaju u aplikaciji TousAntiCovid.

Danska ima koronapas

Nekoliko država članica EU razvija sličan sistem. Danska je takođe među prvima predstavila svoj koronapas.

Ljubiteljima fudbala dopušta se ulazak na stadione, a barovi, restorani i muzeji se ponovo otvaraju jer Danska velikim korakom ukida ograničenja. Uslov da Danci iskoriste novu slobodu je da dokažu da nisu zaraženi, pokazujući koronapas, piše BBC.

Reč je o digitalnoj aplikaciji MinSundhed (MyHealth) koja pokazuje da li je osoba imala negativan rezultat testa u poslednja 72 sata ili potvrdu o vakcinaciji ili pak dokaz o prethodnoj infekciji unazad dve do 12 nedelja.

Inače, izvanredni odbor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) ove nedelje preporučio je da potvrde o vakcinaciji ne budu preduslov za međunarodno putovanje jer su, navode, vakcine neravnomerno raspoređene između zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu