Foto: Cryptographer / Shutterstock
Foto: Cryptographer / Shutterstock

Ide se na smart rešenje: "Definisan je izgled kovid-pasoša"

Podeli

Definisan je izgled sertifikata o vakcinisanju na nivou Evropske unije.

Pročitajte još:

Kada idemo u Grčku? "Fascinirani su vakcinacijom u Srbiji, to je dobar znak"

Kako je za Jutarnji list pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i član Nacionalnog veća civilne zaštite, sertifikat će obavezno sadržati ime i prezime osobe, državu iz koje dolazi, ime vakcine koja je korišćena, datum vakcinisanja, serijski broj i bar-kod kojim će se očitavati podaci.

"Definisan je izgled sertifikata o vakcinisanju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korišćenju sertifikata za prelazak granice, sigurno će doći vreme kad će EU doneti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi", rekao je Capak te dodao kako zasad nijedna zemlja EU nije donela odluku o prelasku granice na temelju vakcinisanja, ali postoje bilateralni dogovori.

"I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo sertifikate o vakcinisanju", dodao je Capak.

Različiti proizvođači

Ilustracija: Zuzana Caprnkova REX / Shutterstock
Ilustracija: Zuzana Caprnkova REX / Shutterstock

Dodatno je pojasnio kako još ne postoje vizuelna rešenja, nego dogovor na nivou EU o sadržaju koji bi morao sadržati sertifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, kovid-pasoš.

S obzirom na to da se ide na "smart rešenje", kaže Capak, trebaće do tri meseca da to profunkcioniše. Naime, još se na nivou Unije razgovara hoće li građani koji su se vakcinisali dobiti smart kartice ili kod koji će se očitati na mobilnom.

Kovid-pasoš: "To je suprotno dobrovoljnoj vakcinaciji"

"Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovde govori o velikom broju ljudi iz cele EU, jasno je da je to veliki posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rešenje", zaključuje Capak.

Već sada svi građani koji su u Hrvatskoj vakcinisani, nezavisno kojom vakcinom dobijaju potvrdu o vakcinisanju, odnosno karticu na koju se upisuje njihovo ime i prezime, cepivo koje su primili i serijski broj. Reč je o kartonskoj kartici na koju se dodatno upisuje i kada se primi drugo cepivo. Različiti proizvođači imaju različite kartice, ali princip je isti. Takođe, na svakoj se kartici nalazi i QR kod, no na njemu se ne nalaze podaci osobe koja je vakcinisana, nego vakcinisani pomoću tog koda mogu dobiti informacije o samom cepivu koje su primili.

Brojne kontroverze

Foto:  ArtWell / Shutterstock
Foto: ArtWell / Shutterstock

Pročitajte još:

Kovid-pasoš: "Stav SZO je jasan po ovom pitanju"

Kako je naglasio Capak, zasad se takve potvrde smeju koristiti samo u medicinske svrhe, no i na nivou EU raspravlja se kakvu bi sve primenu mogle imati, posebno u sferi turizma. Iako je vakcinisanje dobrovoljno, već su neke aviokompanije jasno dale do znanja da će njihov prevoz biti dostupan samo vakcinisanima.

Deo članica EU već je najavio da će takve potvrde biti zamena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. Izrael najavljuje da bez takve potvrde građani neće smeti na masovna okupljanja.

Takav pristup otvara brojne kontroverze, pre svega u području ljudskih prava, s obzirom na to da je vakcinisanje dobrovoljno te da, barem zasad, na tržištu nema dovoljno cepiva za sve, pa se postavlja pitanje može li sevakcinisanje tražiti kao uslov za ulazak, na primer, u avion.

Evidentno je da nikakve kovid-isprave neće moći da budu korišćene dok vakcina ne bude dostupno svim građanima EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu