Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock
Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

"Zalažemo se za pasoš prihvatljiv i za susede EU"

Podeli

Ministar inostranih poslova Hajko Mas rekao je danas da će Nemačka zalagati za postizanje dogovora o pasošima o vakcinaciji, a koji će biti prihvatljiv i za susede EU, uključujući zemlje Zapadnog Balkana.

"Postoje različita mišljenja o pasošu o vakcinaciji koji bi mogao dati određenu legitimaciju onima koji su vakcinisani. Mi ćemo pokušati da napravimo određenu ponudu koja bi mogla biti prihvatljiva za naše susede i zemlje Zapadnog Balkana, što bi otvorilo dodatne šanse da se brže vratimo u normalne tokove. Potrebno je da se više ljudi vakciniše i da se vakcina potvrdi nekom legitimiacijom", objasnio je Mas nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Upitan da li je činjenica da će se narednih dana sastati sa šefovima diplomatija svih zapadnobalkanskih država poruka regionu, Mas je rekao da je Nemačka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zemlja u EU koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi da ponudi evropsku perspektivu i želi to da podrži.

"Naš dugoročni cilj je da sve zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU. Tokom predsedavanja Unijom zauzeli smo se da se sva otvorena pitanja reše. Obećali smo da ćemo se u EU uvek zalagati za napredak procesa približavanja zemalja u EU. To će ostati spoljnopolitički prioritet Nemačke", zaključio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu