Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Batut se oglasio o potvrdama za ulazak u Grčku; "Još nismo sigurni"

Podeli

Poslednih nekoliko nedelja tema broj jedan jesu kovid-pasoši oko kojih se diglo mnogo prašine. U susret mogućim uslovima ulaska u omiljene nam zemlje uz elektronski sertifikat, proverili smo kakvi nas uslovi čekaju, kako će izgledati QR kod, kao i šta o tome kaže Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Da je vakcinacija protiv kovida 19 efikasna mera za suzbijanje i sprečavanje nastanka ove bolesti već duže vreme poručuju nadležni. Institut je saglasan sa tom mišlju i kako su za B92.net istakli, nadaju se da će efekti vakcinacije, zajedno sa merama prevencije širenja zarazne bolesti do leta kod nas, a i u Grčkoj dati dobre rezultate i da će biti manje inficiranih koronavirusom u svetuuopšte.

"Koje će mere Grčka propisati još uvek nismo sigurni, ali apelujemo na sve građane da se vakcinišu protiv koronavirusa jer se time štitimo svi, bez obzira da li ćemo putovati ili ne", istakli su iz ove ustanove.

A kako će čuveni elektronski sertifikat izgledati?

"QR kod kovid 19 vakcinacije sadrži ime i prezime, šifru potvrde i to da li je validan. Smatramo da je svaki pokušaj falsifikovanja kršenje zakona", objasnili su za naš portal.

Foto: Cryptographer  / Shutterstock
Foto: Cryptographer / Shutterstock

Pročitajte još:

Kada idemo u Grčku? "Fascinirani su vakcinacijom u Srbiji, to je dobar znak"

Tačno definisani uslovi ulaska, kao ni datum otvaranja Grčke granice još nisu poznati. Kako saznajemo, granice neće biti otvorene 8. marta kada se očekuje revidiranje odluke o ulasku u drevnu zemlju Helade. Ono što je za naš portal potvrdio izvor iz diplomatskih krugova dobro upoznat sa situacijom jeste da Ministarstva Srbije i Grčke rade intenzivno već mesec i po dana na ovom pitanju, a uskoro bi trebalo da bude potpisan i protokol koji će to regulisati.

"Najverovatnije do Uskrsa će sve biti poznato", istakao je naš izvor.

Zemlja olimpijskih igara, maslina i bogova zavisi i od Evrope, ali je izvesno da će za ulazak biti neophodna ili vakcina ili PCR test. Naime, razlog za "zatezanje" grčke strane u pregovorima o merama ulaska naših državljana leži u negativnom iskustvu od prošle sezone.To nam je objasnio direktor agencije "Travelland" Miloš Jovović.

"Kipar i Grčka su usko povezani, a na Kipru je prošle godine bilo naših državljana sa lažnim PCR testovima. U Grčkoj je takođe bilo naših državljana sa temperaturom, nisu oni blesavi. Kod nas je bilo mnogo obolelih u junu i julu, a kod njih u septembru, pa je očigledno da su virus 'uvezli' od nas. Zato su nam posle radili duple testove jer su zbog nekolicine neodgovornih Srba izgubili poverenje, a ne zato što imamo antireklamu da nas neko maltretira", kaže Jovović.

Ilustracija/Foto: Depositphotos/Maugli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/Maugli

Srpski ambasador na Kipru Marko Blagojević potvrdio je za B92.net da se prošlog leta dogodilo nekoliko ulazaka iz naše zemlje sa negativnim testom, koji su nakon ponovljenog testiranja pokazali da su osobe koje su doputovale zaražene, pozitivne na virus.

On je takođe rekao da o režimu ulaska u vezi sa potvrdama - pasošima o vakcinaciji konačan stav Republike Kipar još nije donet.

"Svakako, izvesno je da će od 1. aprila putnicima koji dolaze iz Srbije biti omogućen ulazak na Kipar uz negativan test", rekao je.

Podsetimo, nedavno smo pisali o tome kako će građani Srbije teško moći u Grčku pre proleća, ali i o tome kako su ugostitelji na severu te zemlje veoma svesni gubitaka u slučaju nedolaska srpskih turista, pa je u interesu svih da se ova situacija reši što pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu