Foto: Shutterstock/trabantos
Foto: Shutterstock/trabantos

Koloritna italijanska prestonica kulture za 2022. godinu

Podeli

Nakon što je seoce Barolo proglašeno za "Grad vina" za 2021. godinu, Italija je proglasila i svoju prestonicu kulture za 2022. godinu i to je ostrvo Proćida.

Ostrvo Proćida (Procida), nova italijanska prestonica kulture, savršena je slikovita destinacija i prava poslastica za ljubitelje putovanja. Iako se putovanja još nisu vratila u normalu, možemo polako da planiramo šta ćemo sve videti i uraditi čim se stvore uslovi. Italija je turistima širom sveta zagolicala maštu ovim izborom i dala još veću inspiraciju za posetu sanjivom ostrvu u blizini Napulja.

Popularno mesto, smešteno neposredno uz obalu Napulja, izgleda kao dolazi pravo iz neke bajke. Ostrvo ostavlja bez reči posetioce svojim građevinama obojenim nizom duginih boja. Tu su i azurne vode kao sa razglednice, prelepa luka i mnoštvo šarmantnih prodavnica i restorana.

Ilustracija/Foto: Zigres/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Zigres/Shutterstock

Imajući sve to na umu i ne čudi što je Proćida pobedila 27 ostalih kandidata koji su učestvovali u izboru. Žiri je bio impresioniran ne samo nestvarnim pejzažom već i brojnim mogućnostima vezanim za održivi razvoj.

Uz Proćidu, među 10 finalista koji su očarali žiri, našli su se i Ankona, Bari, Ćerveteri, L'Akvila, Pjeve di Soligo, Taranto, Trapani, Verbanija i Voltera. Italijanski ministar zadužen za kulturno nasleđe i turizam, Dario Frančeskini, otkrio je pobednika početkom ove godine.

Prestonica kulture za 2022 - signal za budućnost i oporavak

Frančeskini je naveo u izjavi da, iako je ova godina komplikovana za sve, ovo je pokušaj da se na svaki način podrže kulturne i turističke aktivnosti. Određivanje italijanske prestonice kulture za 2022. predstavlja signal za budućnost i za oporavak. Prema njegovim rečima, naredne, 2022. godine, vratićemo se u normalu. Kultura i turizam biće jednako važni i vrlo jaki kao što su bili pre pandemije, piše View this post on Instagram

A post shared by Elise Huet (@huetelise) " target="_blank">travelmagazine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu