Shutterstock/Cryptographer
Shutterstock/Cryptographer

Da li je predlog Grčke, koji je podelio celu EU, jedini spas za turizam?

Podeli

Ideja o "sertifikatu o vakcinaciji", koju je u januaru pokrenula Grčka, ima za cilj pre svega spas turizma u Evropi. Ipak, u Evropskoj uniji, stavovi o tom pitanju se razilaze.

Pročitajte još:

Digitalni korona-pasoš kao potvrda o vakcinaciji: "Možemo ga pokazati ostatku sveta"

Da li je pasoš o vakcinaciji diskriminacioni čin?

Iako do sada nije postignut dogovor,vode se rasprave među članicama EU o standardima koji će se uspostaviti za međusobno priznavanje ovih dokumenata. Doduše, postoji značajan problem diskriminacije koji treba uzeti u obzir.

Za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen uvođenje takvog pasoša za vakcinaciju predstavlja "medicinski imperativ".

Ovo mišljenje dele i Švedska i Danska. Dve države su tako najavile uvođenje elektronskih sertifikata za putovanja u inostranstvo, koji bi se mogli koristiti za pristup sportskim ili kulturnim događajima, ili čak restoranima u danskom slučaju.

Pasoši jedina opcija za povratak u normalu?

U Estoniji su putnici oslobođeni karantina po dolasku ako mogu da pokažu dokaz o vakcinaciji, PCR ili serološki test. Island, koji nije deo EU, ali pripada šengenskom prostoru, takođe je počeo krajem januara da izdaje ove digitalne dokumente koji bi trebalo da olakšaju kretanje između zemalja, prenosi Travel magazin.

Iako su severnoevropske zemlje već ispred ostatka EU, one dalje na jugu ne isključuju tu ideju. Iako Španija još uvek nije lansirala nijedan pasoš o vakcinaciji, vlasti su zaista za to.

Depositphotos/wirojsid
Depositphotos/wirojsid

Pročitajte još:

Korona-pasoš: Putovanje samo uz digitalni identitet?

"Španija sve više je za sertifikat o vakcinaciji i radiće tako da ovo doprinese oporavku mobilnosti", objasnio je zvanični portparol španskog ministarstva industrije, trgovine i turizma.

Isto važi i za Italiju, gde je sredinom januara vladin visoki poverenik zadužen za upravljanje zdravstvenom krizom Domeniko Arkuri izjavio da pasoš "nije loša ideja" da "omogući što skoriji povratak u normalne aktivnosti".

Nemačka i Francuska protiv sertifikata?

Za druge zemlje EU još je prerano za primenu takvog dokumenta. Izgleda da se u Francuskoj vlada u ovoj fazi ne protivi ovoj ideji.

"Još uvek svi nemaju pristup vakcini", rekao je u januaru ministar zdravlja Olivijer Veran, koji veruje da bi debata mogla da potraje "nekoliko meseci".

U Nemačkoj se vlasti takođe protive ukidanju ograničenja samo za vakcinisanu populaciju. Ali oni ne isključuju ovu mogućnost u privatnom sektoru. U Belgiji takođe isključuju opciju da određene aktivnosti budu dozvoljene samo uz posedovanje pasoša za vakcinaciju.

Što se tiče putovanja, zemlja čeka ishod rasprava na evropskom nivou i u SZO.

U Poljskoj vlada trenutno ne planira takav pasoš, ali je pokrenula aplikaciju za pametne telefone "Vakcinisana", koja omogućava njenom vlasniku da izbegne karantin po ulasku u zemlju.

Neke članice EU, kao što je na primer Luksemburg, čvrsto se protive ideji o sertifikatu jer bi to uticalo na prava osobe. Njihov stav se posebno zasniva na činjenici da za sada nema dokaza da vakcinacija sprečava prenos virusa. Takođe, tu je i nedostatak dokaza o trajanju imuniteta stečenog vakcinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu