Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U Crnu Goru bez PCR testa: "Nove mere otvoriće mogućnost za oporavak turizma"

Podeli

Ministarka zdravlja Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović na konferenciji za novinare saopštila je da je ulazak u ovu zemlju dozvoljen bez obaveze testiranja na koronavirus.

U Crnoj Gori je takođe ukinuta zabrana međugradskog prevoza tokom vikenda. U zemlju se može ući bez obaveznog testiranja, a zabranjen je doček Srpske nove godine.

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović izjavio je da ga "raduju nove epidemiološke mere, koje će otvoriti mogućnost za oporavak turizma i celokupne ekonomske aktivnosti u zemlji".

Milatović je to rekao nakon odluke Ministarstva zdravlja da ukine obavezu negativnog testa za ulazak u Crnu Goru i da se omogući slobodno kretanje unutar države. Ocenio je da će obe mere pozitivno uticati na aktivnosti u sektoru turizma, kao i celokupne ekonomije i da će ostati na snazi. Milatović je saopštio da kretanje bez ograničenja postoji u većini zemalja Evropske unije.

"Albanija i Hrvatska su prošle puno bolje od Crne Gore u smislu aktivnosti u turističkom sektoru, a istovremeno imaju mnogo manji nivo zaraženih po stanovniku od nas. Crnogorska ekonomija je u trećem kvartalu prošle godine, upravo zbog ograničenja ulaska turista, izgubila oko 450 miliona evra", kazao je Milatović, preneo je portal Radio-televizije Crne Gore.

Mere Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje saopštila je danas na konferenciji za novinare ministarka Jelena Borovinić Bojović. Ona je zahvalila građanima koji su u vreme praznika poštovali mere.

Foto: Depositphotos/ bigguns
Foto: Depositphotos/ bigguns

Pročitajte još:

Grci spremaju kovid-pasoš? Dobrodošli ste ako ste vakcinisani

Proslava Nove godine po Julijanskom kalendaru, kazala je, zabranjena je na otvorenom i u zatvorenom. Ugostiteljski objekti će i dalje raditi od ujutru u 7 do 20 sati, ali je zabranjeno izvođenje muzike uživo.

"I na taj način dali nemerljiv doprinos u borbi protiv ove opasne bolesti. Zahvaljujući građanima i poštovanju mera, situacija je bila bolja pre početka novogodišnjih praznika", rekla je Borovinić Bojovićeva.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da "epidemiološka kriva ima stabilan karakter".

Testiranje kao uslov koči odlazak naših turista u Crnu Goru

"Iako su bili veliki epidemiološki rizici u vreme novogodišnjih praznika, ukupan broj obolelih je 52.431, trenutno 9.492, hospitalizovanih 356, a oporavljenih 42.214", rekao je Galić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu